Gün Haber

Şifa Dolu Lezzet: Havlıcan

Bitkiler dünyasına ilgili olanlardan, aktara gidince dakikalarca, hatta yeri geldiğinde saatlerce kalanlardan, yepyeni ve şifa dolu lezzetler keşfetmeyi sevenlerdenseniz sizi hemen böyle alabiliriz.
ABONE OL
Abone Ol
Şifa Dolu Lezzet: Havlıcan
Haberler / YEMEK
20 Ocak 2023 Cuma 08:55
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Bugünkü konumuz havlıcan! Ve o kadar eminiz ki, onu tanıyınca çok sevecek, bir an önce aktarın yolunu tutmak isteyeceksiniz.

Havlıcan nedir?

Havlıcan, zencefil ve zerdeçala benzerliğinden de anlayabileceğiniz gibi zencefilgiller ailesinin az bilinen bir üyesi. Dünyanın farklı yerlerinde alphinia officinaum, alphina ya da galanga ve küçük galanga gibi isimlerle anılan, halk arasında "havlucan" şeklinde de telaffuz edilen bu bitkinin ana vatanının Güney Çin olduğu biliniyor. Dünya üzerinde en çok yetiştirildiği yerler arasında Endonezya, Doğu Hindistan ve Tayland geliyor.

Aslında ülkemizde az bilinen bir bitki olmasının sebebi de yine yetişme koşulları diyebiliriz. Çünkü havlıcan bitkisinin yetişebilmesi için tropikal iklim ve bol bol nem gerekiyor, bu da ülkemiz sınırları içinde yetiştirilmeye pek de uygun bir bitki olmadığı anlamına geliyor.

Havlıcanın faydaları nelerdir?

Havlıcan, doğal bir ağrı kesici etkisi gösteriyor. Özellikle romatizma ve eklem ağrılarını en aza indiriyor.

Ödem söktürücü etkiler gösteriyor. Sadece ödeme ve ödeme bağlı şişkinliklere çözüm olmakla kalmıyor, doğal bir idrar söktürücü olarak da değerlendirilebiliyor.

Havlıcan, iştah açıcı bir etki oluşturuyor. Bu sebeple kilo almak isteyenlere tavsiye ediliyor.

Sindirim sistemini düzenliyor. Doğru miktarda kullanıldığında birçok mide sorununa iyi geldiği biliniyor.

Baş ağrısı ve dönmelerine de iyi geliyor. 

Havlıcan, grip, nezle gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltıyor, var olan hastalıkların ise daha hızlı iyileşmesine destek oluyor.

Balgam söktürücü özellikler de gösteriyor. Kış hastalıklarına karşı vücudu destekleyen havlıcan, özellikle balgam sorunu yaşayanların bu sorundan kısa sürede kurtulmasına ön ayak oluyor.

Havlıcan ağız kokusu sorunu yaşayanlara da yardımcı oluyor. Bu etkisinden yararlanabilmek için düzenli olarak tüketmenin büyük önem taşıdığı söyleniyor.

Aynı zamanda ağız içi yaralarına da iyi geldiği biliniyor. Havlıcan, ağız kokusunu gidermekle kalmıyor, ağız içinde oluşan ve aft adı verilen yaraların da hızla iyileşmesine destek oluyor.

Son olarak havlıcan, vücuda enerji veriyor. 

Havlıcan nerede bulunur, nasıl kullanılır?

En başta da söylediğimiz gibi havlıcan ülkemizde kolay kolay yetiştirilebilecek bir bitki değil. Bu nedenle havlıcana en kolay olarak aktarlardan ulaşabilirsiniz. Kurutulmuş gövde halinde, ince ince dilimlenmiş şekilde ya da toz olarak aktarlardan temin edebileceğiniz havlıcanı mutlaka güvenilir adreslerden aldığınıza ise emin olmalısınız.

Havlıcanı nasıl kullanacağınıza gelirsek, kendisini çayını demleyerek tüketebilirsiniz.

En temel havlıcan çayı tarifini de vermeden geçmeyelim: Bir bardak sıcak içme suyunun içine yarım tatlı kaşığı kadar havlıcan ilave edin ve 5-8 dakika kadar demleyip afiyetle için. Biraz keskin bir tadı olan havlıcan çayını bu şekilde tüketemezseniz dilerseniz içine tarçın çubuğu, bal gibi farklı tatlandırıcılar ilave edebilirsiniz.

Havlıcanı keten tohumu, arı poleni ve bal ile karıştırıp macun haline getirerek de tüketebilir, tüm bunlara ek olarak bir bardak sütün içine 1 çay kaşığı toz havlıcan ilave edip karıştırarak da değerlendirebilirsiniz.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber