1924 yılından beri yapılan bu sütlaç, tarçın ve fındık ile tatlandırılır. Hamsiköy sütlacının en önemli özelliği, yapımında yalnızca pirinç kullanılmasıdır. Nişasta, pirinç unu gibi kıvam vericiler kullanılmaz. Fırında pişirilen bu sütlaç, bol fındık eşliğinde sunulur. Malzemeler hazırsa, hamsiköy sütlacı tarifine geçebiliriz.
Malzemeler
- 1 lt tam yağlı süt
- 65 g pirinç (1/2 su bardağı)
- 80 g toz şeker (1/2 su bardağı)
- Bir tutam tuz
Üzeri için
- Tarçın
- Fındık kırığı ya da fındık tozu
Hamsiköy Sütlacı Nasıl Yapılır?
Öncelikle bir tencerede sütü kaynatın. Sıcak su ile yıkadığınız pirinci ekleyin.bArada bir karıştırarak, taşmasını önleyecek kadar kısık ateşte pişirin.bPirinçler şişip kıvam almaya başlayınca toz şekeri ve tuzu ilave edin. 10 dakika daha pişirmeye devam edin (Sakın nişasta eklemeyin bekledikçe koyulaşacak). Pişen sütlacı toprak kaselere alın ve soğuması için bir süre bekleyin. Ardından fırına atarak üstü kızarıncaya kadar pişirin. Bu süre 5 dakikayı geçmemelidir. Sütlacın üzerini tarçın ve fındık kırığı ile süsleyip servis yapın.
Afiyet olsun.
Püf Noktaları Nelerdir?
- Yalnızca pirinç kullanıldığı için, kıvam alması klasik sütlaçtan daha uzun sürebilir.
- Sütlacın içerisine vanilya, pirinç unu gibi malzemeler eklemeyin.
- Fırında pişirmek için, fırını önceden ısıtmanıza gerek yoktur.
- Sütlacın üzeri kızardığı an fırından çıkartın. Aksi takdirde fazla pişebilir.