Gün Haber

Antalya'dan harika bir haber

Akdeniz Üniversitesi’nde aşı çalışmalarını yürüten Ziraat Fakültesi Enzim ve Mikrobiyel Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tarlan Mammedov ve ekibi tarafından koronavirüse karşı koruyucu sprey formunda da kullanılabilecek ilaç ve aşı adayı geliştirildi.
ABONE OL
Abone Ol
Antalya'dan harika bir haber
Haberler / KAMPÜS
17 Nisan 2021 Cumartesi 12:24
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

“Transient Bitki Ekspresyon Sistemi” ile bir tür tütün bitkisi olan Nicotiana Benthamiana’nın yapraklarında üretilen proteini temel alan ilaçla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Mammedov, “Canlı virüsle yapılan testler olumlu sonuçlandı. Tamamen bitkide üretilerek elde edilen proteinler, Covid-19 virüsünün hücreye girmesini engelliyor” ifadelerini kullandı.

ENZİM ÜRETİLDİ

Sprey olarak kullanılması durumunda virüsün hücreye girişini engellemek için büyük bir öneme sahip olan anjiyontensin dönüştürücü ACE2 enzimi üzerine çalıştıklarını anlatan Prof. Dr. Tarlan Mammedov, “Covid-19 virüsü bu enzimi bloke ediyor. Bu enzimin bedende azalması insanda önemli sağlık sorunlarına neden oluyor. Yoğun bakımda olan hastaların büyük bölümünde bu enzimin az miktarda bulunduğu gözlemlendi. Biz Transient Bitki Ekspresyon Sistemi ile bu enzimin yüksek oranda oluşturulmasını sağladık. Artık bu enzimi insanların hayatını kurtarmak için piyasaya sunmaya hazırız.” şeklinde konuştu.

TEDAVİDE DE KULLANILABİLİR

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Biyoteknoloji Enstitüsü Aşı Bilim Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Mammedov, bitkiden ürettikleri bu proteinlerin hem sprey hemde enjeksiyon formlarında tedavide  kullanılabileceğini belirterek, “Maddi kaynağın bulunması halinde tedavide kullanılacak olan ilaç 4 ay içinde piyasaya sürülebilir” diye konuştu. Tarlan Mammedov, bitkide üretilen bu proteinlerinin  koruyucu özelliğinin yanısıra, koronavirüs tedavisinde de uygulanabileceğini söyledi. Prof. Dr. Mammedov, “Enjeksiyon olarak üretimi yapılırsa, tedavi amaçlı olarak kullanılabilir. Ama bunun için faz 1 çalışmasının yapılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

KİTLER DE KULLANIMA HAZIR

Çalışmalarını aşı, ilaç ve kit olmak üzere 3 ayaklı sürdürdüklerini açıklayan Tarlan Mammedov, kit geliştirilmesinin de başarıyla sonuçlandığını duyurdu. Mammedov, “Vücudun antikor seviyesini ölçen kitler geliştirdik. Antikor seviyeleri yüksek olursa koronavirüse yakalanma riski daha azdır. Antikor seviyesi az olursa kişilerin yeniden koronavirüs hastalığına tutulma riski daha yüksektir. Biz de bu konuyla ilgili geliştirdiğimiz kitleri ticari olarak yapılan kitlerle karşılaştırdık ve analizlerde aynı sonuçları elde ettik. Bu kitler hastaların antikor seviyesini ölçmede kullanılabilir.” dedi.

AŞIDA FAZ ÇALIŞMALARINA GELİNDİ

Prof. Dr. Mammedov, önemli bir aşama katettikleri aşı çalışmalarında da faz çalışmalarına geçmeye hazır olduklarını söyledi. Protein temelli aşıların diğer aşılara göre avantajlarına dikkat çeken Prof. Dr. Mammedov, “Protein temelli aşılar koronavirüsün çeşitli mutasyonlarına karşı etkili. Rekombinant protein temelli birkaç aşı adayı ürettik. Bu aşı adaylarında önemli testleri tamamladık. Hayvan testleri bu antijenlerin farelerde yüksek titreli antikor ürettiğini gösterdi. Bu da bitkide ürettikleri proteinlerin ümit verici bir aşı adayı olduğunu gösteriyor. Bu aşı adaylarının canlı virüslerle testlerini gerçekleştirdik. Canlı virüsün hücreye girmesini yüksek düzeyde engellediğini tespit ettik. Maddi destek sağlandığı takdirde Faz çalışmalarına geçmeye hazırız.” diye konuştu.       

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR

 Mesut ARIKAN
 20 Nisan 2021 Salı 11:37
Bu haber daha önce de çıkmıştı. Görünen o ki hala maddi imkan sağlanamamış. Akdeniz Üniversitesinin geliri hizmetleri kadar iyi fon ayırabilirler idi. Devlet destekli projelere sunulan imkanlar geç olmadan hayata geçirilebir. İşin bürokrasi boyutunu bilmem tabi ki. Bu konu ile ilgili çalışma yapan insanları tebrik ediyorum.
 toprak
 19 Nisan 2021 Pazartesi 07:01
Bu hazır hale gelene kadar yıl sonunu bulur,peki o zamana kadar ne olacak.Toplumun bir an önce aşılanması gerekirdi,baştan beri hep her ay 10 ar milyon aşı geleceğinden bahsettiler ama maalesef söyledikleri gerçekleşmedi.Her gün ölü sayısı 300' lere çıkdığına göre ne edip edip bir yerlerden aşı bulmak zorundalar,yoksa tablo çok kaldırılamayacak duruma geldi.
 Küçükken
 18 Nisan 2021 Pazar 13:12
Babama söylerdim şöyle yapcam, böyle yapcam , büyük adam Olcam, kanserin tedavisini bulcam.saglikla ilgili yapcam deme, yap ondan sonra söyle derdi. Birseyide yaptıktan sonra söylesek. Araba yapcaz fabrika yok, köprü yapcaz para yok, stat yapcaz yarım kalıyor, ev yapcaz projeden satiyoz. Birseyide üretime geçtik bu ay piyasaya çikacak desek şaşarım..artık hayale ihtiyacımız yok, zaman gerçekleştirme zamani
 Abartı olmaz
 18 Nisan 2021 Pazar 13:07
Akdeniz üniversitesi herşeyi abartıyor
 Osman Akkaya
 17 Nisan 2021 Cumartesi 20:33
Sn. Prof. Dr.m. sizi tebrik ediyor ve başarılarınızın devamını dilerim. Bende bir Antalyalı olarak sizinle grur duydum.
 Ahmet Elaziz
 17 Nisan 2021 Cumartesi 17:45
Hocamızı tebrik ediyorum. Ancak faz 1 çalışması dahi yapılamamış bir ürün için konuşmak için henüz erken. Diğer taraftan hocamız araştırma için finansman sağlanır ise çalışmalar devam edebilir diye şart belirtiyor. Tüm kamu fon yöneticileri ve hayır kuruluşu yöneticilerini, hayırsever insanlarımızı hocamızın araştırmaları ve diğer bilim araştırmalarımızın finansmanı için göreve davet ediyorum.
 taş
 17 Nisan 2021 Cumartesi 17:28
İyide her gün yüzlerce kişi ölüyor,çıkacak aşıyı beklersek daha çok ölümler olur.O zamana kadar bir an önce milyonlarca aşı getirilmeli ve insanlar aşılanmalıdır.ÇİN'den gelecek aşılar neden gelmez bilen var mı,ne dendi 50 milyon aşı gelecekti ve bu zamana kadar bitecekti,60 yaşına kadar geldi ve orada kaldı.Bir an önce çözülmezse çok zayiat olacak,Rusya dan aşı teminine gidilmeli veya hangi ülke veriyorsa.
 Tarık Sevimli
 17 Nisan 2021 Cumartesi 15:41
Tebrikler ?????? Teşekkürler ???? İyi haberler gelmeye başladı Tedbiri elden bırakmayalım lütfen ??
 Kemal bir
 17 Nisan 2021 Cumartesi 13:13
Bu tür haberler sürekli çıkmaya başladı emeği geçenlere insanlık adına teşekkür edilip gerekli ödüller verilmeli ancak virüsle savaşta zamana karşı yarışıyoruz hadi artık haber okumak yerine icraat görmek istiyoruz. Halka insin artık ne bulunduysa. Vakit çok önemli.

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber