Gün Haber

Gamze için kan merkezine koştular

İzmir'de 3 yaşındaki oğlu Atakan'a yazdığı mektupla tüm Türkiye'nin kalbini titreten, lösemi hastası 29 yaşındaki Gamze Akbaş'a kemik iliği donörü olmak isteyenler kan merkezlerine akın etti.
ABONE OL
Abone Ol
Gamze için kan merkezine koştular
Haberler / Türkiye
14 Şubat 2012 Salı 11:44
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Normalde ayda 3- 4 kişinin başvurduğu merkeze bir günde 150'yi aşkın kişi kemik iliği donörü olmak için başvurdu. Ege Üniversitesi Kan Merkezi Müdürü ve Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Aydınok, "Sadece Gamze değil onun 3 yaşındaki çocuğunun yaşındaki başka çocuklar da ilik bekliyor. Gamze için bağışlanan kan, başkaları için umut olabilir. Bağışçılar bunun bilinciyle bize gelsin" dedi.
İki yıl önce yakalandığı lösemi hastalığının kendinden yapılan kök hücre nakline rağmen tekrarlamasıyla yeniden hastaneye yatan ve ilik nakli için akraba ve kan bankalarından donör arama çalışmaları süren Gamze Akbaş'ın uygun iliği bulmasına yardımcı olmak isteyenler, kan merkezlerine akın etti. Gencinden yaşlısına birçok İzmirli, kemik iliği bağışı için kan alabilen Ege Üniversitesi (EÜ) Kan Merkezi'nin yolunu tuttu. Normalde ayda 3-4 kişinin başvurduğu merkeze bir günde 150'yi aşkın kişi kemik iliği donörü olmak için başvurdu. Türkiye'de kök hücre bağışı konusunda yetkili iki üniversite hastanesi olan İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi ve Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi'nde de yoğunluğun çok daha fazla olduğu belirtildi. Ancak bu kadar kişinin bağış talebini karşılayabilmek için ise Sağlık Bakanlığı'nın altyapıyı güçlendirmesi gerektiğine dikkat çekildi.
DONÖR OLMAK İSTEYEN KARARLI DURMALI
Konuyla ilgili DHA'nın sorularını yanıtlayan Ege Üniversitesi Kan Merkezi Müdürü ve Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Aydınok, Gamze Akbaş'ın durumunun bağışçıların artması için önemli bir temel oluşturduğunu belirtirken bazı uyarılarda bulundu. Belirgin bir artış olduğunu ve form dolduranların önemli bir kısmının kök hücre bağışçıları olduğunu aktaran Prof. Dr. Aydınok, düzenli ve altyapısı düzgün bir havuz oluşturulması için bu katkıların önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Aydınok, "Sadece Gamze değil onun 3 yaşındaki çocuğunun yaşındaki başka çocuklar da ilik bekliyor. Gamze için bağışlanan kan bir kaç yıl sonra başkası için umut olabilir. Bağışçılar bunun bilinciyle bize gelsinler" dedi. Prof. Dr. Aydınok ayrıca, bugün duygusallıkla karar vermiş vatandaşların kararlılıklarını uzun süre sürdürmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.
İŞ ARKADAŞLARI DA KOŞTU
Bağışa kızı Pınar Hacıömeroğlu ile birlikte gelen emekli resim öğretmeni Selma Yılmaz, durumu televizyondan öğrendiklerini belirterek, "Onun anne olması ve çocuğuna yazdığı mektup beni çok etkiledi. Sadece onun için değil tüm insanlara katkımız olsun diye geldik. Duyarlı olmak gerektiğini düşünüyorum. Bugün Gamze için geçerli olan yarın bizler için de geçerli olabilir" dedi.  
Mimarlık öğrencisi Pınar Hacıömeroğlu ise "Bir kişinin hayatını kurtarmak çok önemli bir şey. Okulumda da sosyal sorumluluk projesi olarak bu konuda birşeyler yapmak istiyorum" dedi.
Gamze ve eşi Emrah Akbaş'ın da iş arkadaşlarının bağışçı olmak için sıraya girdiği merkeze gelen öğrenci Özge Özemer ise ilik nakli ile ilgili internette yazılanlardan sonra bilgi sahibi olduğunu ve birçok kişi için donör olmak istediğini dile getirdi.
İlik donörü nasıl olunur?
18- 50 yaş aralığındaki sağlığı müsait olan herkes kemik iliği bankasına gidip başvuru formu doldurabilir. Bir tüp kan verenler bulaşıcı hastalık testinden geçiriliyor. Hastalık taşımıyorsa bankaya kaydediliyor. Gönüllü vericinin kayıtları bilgisayara işleniyor. Kemik iliğine ihtiyaç duyan hastalarla uyum sağlarsa daha ileri tetkik için çağrılıyor. Uygun bulunan vericinin kanı bir kolundan alınıp çihazdan geçirildikten sonra diğer kolundan geri veriliyor. Bu işlem sırasında elde edilen kemik iliği hastaya veriliyor. Kemik iliği için ikinci bir yöntem de anestezi altında vericinin leğen kemiğinden özel iğneler aracılığı ile kemik iliği alınıyor. Operasyon ve dikiş gerektirmiyor ve hiç acımıyor. Kemik iliği vericisi ertesi gün işine dönüyor.
BAŞVURULABİLİCEK MERKEZLER
Ankara'dan ilik donörü olmak isteyenler: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, İbni Sina Hastanesi, Akrabalık Dışı Kemik İliği ve Kordon Kanı Bankası Tel:(312) 508 24 44.
İstanbul'dan ilik donörü isteyenler: Çapa Tıp Fakültesi İlik ve Doku Nakli Merkezi
İzmir'den ilik donörü olmak isteyenler: Ege Üniversitesi Kan Merkezi irtibat no: 390 40 29 Randevu alarak gidiliyor.
Konya'dan ilik donörü olmak isteyenler: Selçuk Üniversitesi Meram Kan Merkezi
Antalya'dan ilik donörü olmak isteyenler: Akdeniz Üniversitesi Kan Merkezi

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber