Gün Haber

Makarnayı böyle pişirmek hasta ediyor!

Makarnaya tuzu yanlış zamanda eklemek sağlığınız için tehlike oluşturuyor. Çünkü musluk suyundaki bazı kimyasallar, tuzla birleştiğinde ‘zararlı yan ürünler’ meydana getiriyor. Uzmanlar ise bu durumun kansere ve karaciğer hasarına yol açtığının altını çiziyor.
ABONE OL
Abone Ol
Makarnayı böyle pişirmek hasta ediyor!
Haberler / YEMEK
17 Mart 2023 Cuma 11:19
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Columbia’daki Güney Carolina Üniversitesi'nden bilim insanları musluk suyundaki kimyasalları analiz etti. Musluk suyundaki bazı kimyasalların tuzla birleştiğinde zararlı yan ürünler oluşturduğu ortaya çıktı. Uzmanlar bu maddelerin kansere, karaciğer hasarına yol açabileceğine dikkat çekti. Araştırmayı yapan ekip, makarnadaki bu istenmeyen bileşikleri azaltmanın veya önlemenin dört basit yolunu da açıkladı.

Baş araştırmacı Susan Richardson ve meslektaşlarının yaptığı çalışmada, musluk suyunda belirli miktarda dezenfektan belirlendi. Bunların tuzla birleşmesinin "iyotlu dezenfeksiyon yan ürünleri" adı verilen kimyasalları meydana getirdiği ortaya çıktı. Ardından araştırmacılar toksinleri nasıl en aza indirebileceklerini öğrenmek istedi. İki deneyin ardından ekip, makarnadaki toksinleri ortadan kaldırmanın bilimsel olarak güvenli adımlarını formüle etti.

Makarnayı böyle pişirmek hasta ediyor!

Amerikan Kimya Derneği'nin internet sitesinde yayımlanan basın bildirisinde de yayımlanan bildiriye göre; 1. Makarna suyu, tencere kapağı olmadan kaynatılmalı 2. Piştiği su dökülmeli 3. İyotlu sofra tuzu makarna piştikten sonra eklenmeli 4. Makarnayı tuzlu suda kaynatmak isteyenler, koşer tuzu ve Himalaya tuzu gibi iyotsuz seçenekleri kullanılmalı.

Makarna hazırlarken tencerenin kapağını kapatmak, su buharının dışarı çıkmasını engellediği ve sıcaklığın daha hızlı yükselmesini sağladığı için suyun fokurdamasını sağlamanın hızlı bir yolu… Ancak bu yöntem sudaki toksinleri de hapsediyor.

Üçüncü ve dördüncü önerilerde sağlığınızı korumanın sırrı yatıyor. Ekip, iyotlu sofra tuzunun makarna pişirildikten sonra eklenmesi gerektiğine vurgu yapıyor.Ekibin açıkladığı bilgiye göre; makarnayı kapaksız kaynatmak buharlaşan klorlu ve iyotlu bileşiklerin dışarı çıkmasını sağlıyor ve toksinleri ortadan kaldırıyor. Pişirme işleminden sonra iyotlu tuz eklenmesi toksin oluşumunu azaltıyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber