Gün Haber

Pazar daralıyor turizmci uyarıyor

Türkiye'de geçen yıl, dört önemli turizm bölgesi içinde turist sayısını en fazla artıran il İzmir oldu. Sektörün 2012 için acil gündemi 'ecrimisil' sorununa ise Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın el attığı bildirildi.
ABONE OL
Abone Ol
Pazar daralıyor turizmci uyarıyor
Haberler / Türkiye
5 Ocak 2012 Perşembe 10:27
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir'deki Ege Palas Oteli'nde 2011 yılında bölge turizminin değerlendirildiği bir toplantı düzenleyen Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, 2012 yılı beklentileriyle ilgili de konuştu. 'ETİK Ege Turizm Raporu' sonuçlarını kamuoyuyla paylaşan İşler, ülke olarak turizm gelirlerinin bir önceki yıla göre arttığını ve 2010 verilerine göre Türkiye'ye gelen her 100 turistten 17'sinin Ege Bölgesi'ni tercih ettiğini kaydetti.

'İZMİR'DE TURİST ARTIŞI YÜZDE 20'

Türkiye'nin bu yıl 24 milyar dolar olarak geçreklekleşmesi beklenen turizm gelirini 2012'de 26 milyar dolara çıkarmayı hedeflediğini hatırlatan İşler, "Ege olarak bu pastadan aldığımız payı artırmak istiyoruz" diye konuştu. İzmir'e bu yılın 10 ayında gelen yabancı sayısında 2010'a göre yüzde 20'lik bir artış olduğunu aktaran İşler, "Türkiye'de bu artışın oranı yüzde 10. İzmir olarak Antalya, Muğla ve İstanbul ile dört önemli turizm destinasyonundan biriyiz ve en yüksek artışı İzmir'in gösterdiğini görüyoruz. Yani İzmir kabuğunu kırıyor" dedi.

'BAKAN, ECRİMİSİL İÇİN TALİMAT VERDİ'

Egeli turizmcilerin en büyük sorunlarından birinin 'ecrimisil' olduğunu aktaran ETİK Başkanı Mehmet İşler, Çeşme'den sonra Pamucak yöresinin de sorunu haline gelen bu konuyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu ay sonunda yeni bir çalışma başlatacağını duyurdu. İşler şunları söyledi:

"Ecrimisil, Deli Dumrul vergisi gibi oldu. Google'dan bakıp ne kadar alan varsa çeviriyorlar. Sonra vergi tebliğ ediyorlar. Kullanmadığımız alan için ecrimisil çıkıyor. Düzeltmek için Defterdarlığa gidiyoruz. Bu konuda büyük adaletsizlik var. Yılbaşından önce Antalya'da bir toplantı yaptık. Bakan Günay'ın bu konuda kararlı olduğunu gördüm. Kendisi de avukat. 'Ben bu konuda çalışacağım' dedi. Gerekli talimatları verdi. Ocak sonu itibariyle çalışma başlayacak."

'İNGİLTERE İLE ÇALIŞANLAR DİKKATLİ OLSUN'

İzmir'in tanıtım çalışmalarına 2012'de de yoğun bir biçimde devam edeceklerini anlatan Mehmet İşler, özellikle İngiliz pazarının yüzde 14 daralacağını tahmin ettiklerini kaydederek, "Avrupa'daki kriz kısa süreceğe benzemiyor. Bu nedenle yeni pazarlar bulmak zorundayız. İngiltere ile çalışan işletmeler dikkatli olmalı" dedi. EXPO 2020'nin turizmciler için de bir sıçrama noktası olacağını vurgulayan İşler, "Ortak kalp gibi EXPO üzerinde yoğunlaşalım. Eğer EXPO'yu kaybedersek çok ağır bedel öderiz" diye konuştu.

EDİZ: İTİRAZLAR ZAMAN KAYBINA YOL AÇIYOR

Geçen yıl İzmir'i 1 milyon 388 bin kişinin ziyaret ettiğini belirten Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdülaziz Ediz de şu değerlendirmeyi yaptı:

"İlimizde 18 turizm alan ve merkezi mevcut. Bir bölümünün 1/25 binlik planları önemli aşamaya geldi. Ancak yavaş ilerliyor. Planlama konusunda İzmir'in sıkıntı yaşadığını biliyoruz. İtiraz eden kendi baktığı açıdan doğrudur. Ama resme daha yukarıdan bakmak zorundayız. Bu itirazların çoğu zaman kaybına yol açıyor. İnciraltı bunun en iyi örneği."

Burcu TANER/ İZMİR, (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber