Gün Haber

Buzağı Maması Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Buzağıların doğar doğmaz içtikleri süt, ağız sütü olarak adlandırılır. Bunun yanı sıra ilk içtikleri süt kolostrum adı verilen yoğun yapılı ve koruyucu maddeler içeren bir süt olarak da değerlendirilebilir.
ABONE OL
Abone Ol
Buzağı Maması Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?
Haberler / GÜN'ün ürünü
10 Aralık 2021 Cuma 17:46
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Söz konusu kolostrum 3-4 gün sürer ve bu sürenin ardından süte dönüşür. Annenin buzağıyı korumak için ürettiği antikorları yani koruyucu maddeleri içeren ağız sütünün ilk 24 saat içerisinde verilmesi son derece önemlidir.

Ağız sütü içerdiği enerji, vitamin ve mineraller ile besleyiciliği bir araya getirir. Yaklaşık olarak üç ya da dört gün boyunca süren ağız sütü zamanla normal süt tadına erişir. Ağız sütü normal süte dönüştükten sonra duruma göre süte devam edilebilir. Ancak burada devreye giren buzağı maması sayesinde buzağının sağlıklı gelişimi desteklenebilir.

Buzağı mamaları en temel ifade ile süt yerine geçen yemler şeklinde ifade edilebilir. Yapı olarak buzağı mamaları toz halinde kullanıma sunulur. Buzağıya verirken mamalar ılık suda eritilir ve bu şekilde buzağıya içirilir. Buzağı maması çiğ süt fiyatına kıyasla daha ekonomik olduğu için yeni doğan dönemlerinde sıklıkla tercih edilmektedir.

Buzağılar doğduğu andan itibaren ilerideki ineğin başlangıcı olmak için yetiştirilir. Bu nedenle buzağılara gelişim döneminde yeterli besini almaları için özel mamalar verilmelidir. İyi bir şekilde beslenen buzağılar ilerleyen dönemlerde sağlıklı ve verimli inekler olabilir. Erkekler buzağılar ise mama desteği ile daha iyi bir besi materyali haline gelir.

Buzağı Maması Neden Önemli?

Doğduktan belli bir süreye kadar buzağıların mama ile beslenmesi son derece önemlidir. Buzağılık dönemlerinde yaşanan besleme hataları belli dezavantajları beraberinde getirebilir. Bu noktada buzağıların doğru şekilde beslenmesi ve gelişmesi açısından mama içeriklerine dikkat etmenizde fayda var.

Buzağılara yanlış mama verilmesi halinde ishal veya öksürükle karşı karşıya kalınması muhtemeldir. Bunun yanı sıra buzağılarda halk arasındaki deyimle kavruk oluşabilir. Bu durumda buzağı verim gösteremediği için yeterli şekilde gelişemeyecektir.

Buzağılar doğduklarında abomasum denilen bir mide ile yaşamaya başlarlar. Bu mide yapısı halk arasında şirden olarak da bilinir. Buna göre buzağılar tek bir mideye sahip olurlar. Daha sonra ön mideler oluşarak buzağılar gelişmeye devam eder. Buzağılar süt içtiklerinde, süt doğrudan şirdene giderek ideal sıcaklıkta ulaşması sağlanır. Bu noktada buzağıya verilen mamanın ideal sıcaklıkta olması son derece önemlidir.

Anadolu Hayvancılık yurt dışından hayvan, dondurulmuş boğa ve buzağı sperması, genetik materyal, suni tohumlama malzemeleri, buzağı maması ve pastörizatör ithalatı gerçekleştirir. Anadolu Hayvancılık hakkında detaylı bilgi almak için https://anadoluhayvancilik.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber