Gün Haber

Yumurtalarını koruyan ahtapot, başka ahtapotun yemi oldu

ANTALYA'nın Konyaaltı Sahili açıklarında, kayaya yaptığı yuvadaki yumurtalarını koruyan anne ahtapot, bir başka ahtapot tarafından yenilirken görüntülendi.
ABONE OL
Abone Ol
Yumurtalarını koruyan ahtapot, başka ahtapotun yemi oldu
Haberler / Antalya
19 Şubat 2024 Pazartesi 10:54
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, öğrencileriyle sık sık Konyaaltı Sahili'nden dalış yapıp kıyının durumuyla ilgili rapor düzenliyor. Denizanalarının göç döneminde olması nedeniyle dalış yapıp göç yollarını raporlamak isteyen Prof. Dr. Gökoğlu, Konyaaltı Sahili açıklarında 10-15 metre derinlikte bir kayanın oyuğundaki ahtapotu yanındaki kamerayla görüntüledi. Kayanın kovuğunda çok sayıda yumurtası olan anne ahtapotun yumurtaları korumak için uzun süre hiç kıpırdamadan beklediğini görüntüleyen Prof. Dr. Gökoğlu, bir başka ahtapotun gelip anne ahtapotu yediği anları kaydetti.

'YUVAYI DAĞITMIŞ'

Yumurtaları yuvaya bırakan anne ahtapotun yuvadan ayrılmayıp yavrulara sürekli oksijenli su sirkülasyonu yaptığını anlatan Prof. Dr. Gökoğlu, "Ahtapot, bu işlemi yaparken beslenmez ve güçsüz düşer. Yavrular çıktığında da anne ahtapotlar ölür. Yumurtayı bekleyen, güçsüz kalan bir ahtapotu daha güçlü başka bir ahtapotun yediğini gördük. Yuvayı dağıtmış zaten, yumurtalar yuvanın etrafındaydı" dedi. Anne ahtapotun ölmesinin ardından kendi başlarına yuvada kalan yumurtaların savunmasız kalıp, sürekli taze oksijene ihtiyacının olduğunu anlatan Prof. Dr. Gökoğlu, "Zaten dağılmıştı yumurtalar. Balıklar, diğer canlılar, yumurtaları yer. Hiçbir şekilde yaşama şansları yok. Çok sayıda yumurta vardı, hepsi öldü" dedi.

Alparslan ÇINAR/ ANTALYA, (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber