Gün Haber

Yaktın başkanı Cansel hanım...

Antalya Altın Portakal Film Festivali başlamadan skandalı patladı. Kanun Hükmü belgeselinin, festival yönetimi tarafından yarışmadan çekilmesi üzerine jüri de resti çekti, “O zaman biz de yokuz” dedi.
ABONE OL
Abone Ol
Yaktın başkanı Cansel hanım...
Haberler / Antalya
23 Eylül 2023 Cumartesi 18:24
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Gün Haber, önceki gün yaptığı bir haberle konuyu gündeme getirmiş, iktidarı kızdıracak bir belgeselin Altın Portakal Ulusal Belgesel Yarışması’na yarışacağını duyurmuştu. Bu haberin ardından festival yönetimi, ihraç edilen iki kamu çalışanının mücadelesini anlatan "Kanun Hükmü" belgeselini, belgeselde yer alan kişilerden birinin yargı sürecinin devam ettiği gerekçesiyle yarışmadan çıkarmıştı.

Antalya Altın Portakal Film Festivali Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, yargı süreci bitene kadar filmin festivalden çıkarıldığını duyurmuş,"Biz; sinemanın bağımsızlığına, sanatçıların fikirlerini özgürce yansıtabilmesi gerektiğine yürekten inanıyoruz" açıklamasını yapmıştı.

ZOR DURUMDA BIRAKILAN BÖCEK ÇOK KIZMIŞTI

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla yapılan bir film festivalinde, bu belgesel filmin yarışmaya alınmasına çok kızmış ve sorumlusu olarak gördüğü belediye şirketi ANSET’in yöneticisi ve festivalin idari koordinatörü Cansel Çevikol Tuncer ile Ankara'dan döner dönmez toplantı yapmıştı. Başına geleceği bilen Böcek’in bu filmin yarışma filmleri arasına alınması nedeniyle Tuncer’e tepki gösterdiği ileri sürülmüştü.

FİLMİN YARIŞMADAN ÇEKİLMESİNE TEPKİ YAĞDI

Belgeselin yarışmadan çekilmesi kararının ardından sinema camiası, meslek örgütleri, gazeteciler ve milletvekilleri tepki gösterdi.

Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB), üyesi Nejla Demirci'nin "Kanun Hükmü" filminin Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden kaldırılmasıyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

"Belgesel sinemanın durduğu yer belli. Kültür tarihinden adalet arayışına kadar topluma bir hafıza kazandırmaya çalışıyor. Olgulardaki hakikati ararken, sancılı olsa da yüzleşmeye cesaret ediyor. Aksinin toplumsal hafızayı hep yanılttığını biliyor. Böyle davranmayı kamusal yarar olarak görüyor sansür ve yasağı kabul etmiyoruz. Bu yanlıştan dönün.  Bir çağrımız da jüri üyeleri ve festivalde filmleri olan sinemacı arkadaşlarımıza. Bir sorun yokmuş gibi davranmayın. Sansür ve yasağı meşrulaştırmayın."

Türk Tabipleri Birliği (TTB), konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu görüşleri savundu:

"Dr. Yasemin Demirci ve öğretmen Engin Karataş'ın hiçbir gerekçe gösterilmeden kamu görevinden çıkarılmalarına karşı yürüttükleri mücadeleyi anlatan Kanun Hükmü adlı belgeselin 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin seçkisinden çıkarılması, iyi hekimlik mücadelesine yapılmış bir darbedir. İfade özgürlüğü ile bilim ve sanat özgürlüğü kapsamındaki belgesele karşı yürütülen engelleme çabalarını kınıyoruz."

VE JÜRİ KARARINI VERDİ

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin tüm jüri üyeleri de ortak bir duyuru yayınlayarak, Kanun Hükmü belgeselenin yarışmaya dahil edilmemesi halinde jüri üyeliklerinden çekileceğini açıkladı.

İşte o açıklama:

GÜN HABER GÜNDEME BÖYLE GETİRMİŞTİ... HABER İÇİN TIKLAYIN

GÜN HABER'İN HABERİNİN ARDINDAN FİLM YARIŞMADAN ÇIKARILDI... HABERİ İÇİN TIKLAYIN

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR

 akdeniz
 24 Eylül 2023 Pazar 13:31
Antalya bu zulme maruz kalmak için nasıl bir hata yaptı dersiniz.Son 25 yıla bakın üst üste iki dönem Büyükşehir Başkanlığı yapan biri yok.Demek ki partiler aday tespit ederken vatandaşın önüne vasat isimler koyuyorlar.Seçmende kötünün iyisini seçiyor ve ancak 5 yıl dayanıyor.Mesele siyasi liyakatsizlikten kaynaklanıyor.Böcek ise son damla oldu,ittifaklar sonucu aday oldu ve seçimi kazandı ama görüldüğü gibi siyasi yetersizlikle dolu imiş.Bir kere kadrolara atama yaparken partizanca davrandı ve kendine yakın eş dost tanıdık atadı.Genel Sekreterde bunlardan biri,bir insan sürekli hata yapar mı,sürekli kriz çıkarır mı,5 seneden beri her türlüsünü gördük.O nedenle CHP umarız 2024 yerel seçimlerde kent yönetiminde uzmanlaşmış birini aday yapar.Ayrıca 10 yılını doldurmuş Belediye Başkanlarının yerine de birilerini göstererek sirkülasyonu sağlarsa iyi olur.Hep aynı yüzleri görmekten halk artık bıktı.Özel şirketiniz olsa Böcek ve ekibini işe alırmısınız?????
 Birisi
 24 Eylül 2023 Pazar 10:11
İşte Antalya'da böyle yönetiliyor. Yapılan hiç bir şey yok. Geriye giden mi.? Yaşayanlar görüyor.
 taş
 24 Eylül 2023 Pazar 06:57
Memlekette jüri mi yok.Yeni bir jüri kurulur.Bu jüri üyeleri de sanki sansür varmış gibi bakıyorlar.15 Temmuz da FETÖ denen iblisler vatandaşın üstüne bombalar yağdırmışlar.Cumhuriyete darbe girişiminde bulunmuşlar.Peki bu örgüt üyeleri oralara nasıl gelmişler,çalınan hırsızlık soruları ile,milyonlarca öğrencinin hakkını gasp etmişler.O nedenle idare bir soruşturma yapmış ve FETÖ ile iltisaklı olduğundan hareketle KHK uygulamış.Şimdi kalk bu şüphelileri mağdur göster,bir de belgesel çek yarışmaya getir. Ta baştan yarışmaya nasıl kabul edersiniz,ilk önce ret edilse idi bu sorunlar çıkmazdı.Aslında sorunu çıkaran işini iyi yapmayan Cansel Çevikol,bütün bunları bilmesine rağmen ya ihmalkarlık ya da başka bir şey var o zaman.Hiç bir deneyi olmayan kişiyi getirip Genel Sekreter yaparsanız sürekli çam devirmeye devam eder.Böcek karar mekanizmasında yanlış kararlar vererek kriz üstüne krizler yaşıyor.CHP yönetimi bu saat den sonra bunlara teşekkür ederek aday yapmamalıdır.Yaparsa da seçmen zaten gereğini yapar. Ayrıca artık geri adım atılmaz jürinin restini görmek gerekir,devam edeceklerse etsinler,yoksa hemen başka bir jüri kurulur.Kısacası ellerine yüzlerine bulaştırdılar.
 erman
 24 Eylül 2023 Pazar 00:44
komple iptal edilsin şimdi festival zamanımı.
 çağlarcalı
 23 Eylül 2023 Cumartesi 23:07
ne olacak juri mi yok. sayın böcek hemen akrabalarından bir juri ayarlar.

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber