Gün Haber

Türkiye'de 'kuzey ışıkları' heyecanı

KASTAMONU ve Sakarya'da, gece saatlerinde kuzey ışıkları görüldü. Türkiye Uzay Ajansı, jeomanyetik fırtınalar sebebiyle normalde kuzey enlemlerinde gözlemlenen kuzey ışıklarının orta enlemlerde de görülmesinin doğal bir durum olduğunu açıkladı.
ABONE OL
Abone Ol
Türkiye'de 'kuzey ışıkları' heyecanı
Haberler / Türkiye
11 Ekim 2024 Cuma 13:06
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Kastamonu ve Sakarya başta olmak üzere Türkiye'nin farklı bölgelerinde, dün gece, kuzey ışıkları gözlendi. Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde Karadeniz açıklarında görülen kuzey ışıkları, ilgi çekti. Denize açılan balıkçılardan Mertcan Gökcen, Karadeniz üzerinde beliren kırmızı ışıkları görüntüledi.

Türkiye Uzay Ajansı'ndan yapılan açıklamada, normal şartlarda kuzey enlemlerinde görülen bu doğa olayının, güneşte meydana gelen hızlı koronal kütle atımı sebebiyle dünyanın farklı enlemlerinde de gözlemlenmesinin doğal olduğu belirtildi. Açıklamada, 8 Ekim akşamında güneşte gerçekleşen koronal kütle atımının hızının saatte 2,5 milyon kilometreye ulaştığı, bu hızlı atımla birlikte oluşan plazma bulutunun 10 Ekim'de Türkiye saati ile 14.15'te dünyaya ulaştığı ve dünyanın manyetik alanında şiddetli jeomanyetik fırtınaya neden olduğu kaydedildi. Jeomanyetik fırtınanın etkisinin G4 seviyesinde olduğu, bu tür G4 seviyesindeki jeomanyetik fırtınalar sebebiyle normalde kuzey enlemlerinde gözlemlenen kuzey ışıklarının orta enlemlerde de görülmesinin doğal bir durum olduğu vurgulandı. 

Barış İLYASOĞLU/İNEBOLU,(Kastamonu),(DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber