Gün Haber

Plakalı Eşanjör Nedir?

Plakalı ısı eşanjörünün çalışma prensibi, yapısı, işlevi ve uygulaması ile belirlenir.
ABONE OL
Abone Ol
Plakalı Eşanjör Nedir?
Haberler / GÜN'ün ürünü
6 Nisan 2022 Çarşamba 09:11
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Plakalı ısı eşanjörü, metal plakalar kullanarak iki akışkan arasında ısı transferi için kullanılan bir ısı eşanjörü sınıfıdır. plakalı eşanjör diğer eşanjörlerine göre daha avantajlıdır. Çünkü plakalar üzerine yayıldıkça sıvılar çok daha geniş bir yüzey alanına maruz kalır. Bu, ısı transferini kolaylaştırır ve sıcaklık değişim oranını önemli ölçüde artırır.

Günümüzde Plakalı Eşanjör Kullanımı

Plakalı ısı eşanjörü (PHE) ilk olarak 1923'te Dr. Richard Seligman tarafından icat edildi ve sıvıların dolaylı olarak soğutulması ve ısıtılması sistemlerinde devrim yaratmıştır. Günümüzde plakalı ısı eşanjörleri yaygındır ve milyonlarca kombine kazanın sıcak su kısımlarında çok küçük lehimli olanlar uygulanmaktadır.

Bu kadar küçük boyutların yüksek verimliliği, kombilerin Kullanım Sıcak Suyu (DHW) debisinin artmasına neden olur. Küçük plakalı eşanjör, ev ısıtması ve sıcak su temini üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Daha büyük ticari plakalı ısı eşanjörleri, plakalar arasında contalar kullanır, daha küçük olanlar ise sert lehimlenebilir. 

Plakalı Eşanjörlerin Çalışma Prensibi

Bir ısı eşanjörü kavramı, bir akışkan ile diğeri arasında ısı aktararak bir akışkanı soğutmak veya ısıtmak için boruları veya diğer muhafaza kaplarını kullanmaktır. Çoğu durumda, ısı eşanjörü, başka bir sıvıyı tutan bir bölmeden geçen bir sıvıyı içeren sarmal bir borudan oluşur. Tüp duvarları, değiş tokuş mekanizmasına yardımcı olmak için tipik olarak metalden veya yüksek termal iletkenliğe sahip başka bir malzemeden yapılırken, daha büyük muhafazanın dış kasası, eşanjörden ısı sızıntısını önlemek için plastikten yapılmıştır veya ısı yalıtımı ile kaplanmıştır.

Plakalı Eşanjör Temelleri

Bir plakalı eşanjör, aralarında akışkanların akışı için bir dizi kanal oluşturmak üzere üst üste yerleştirilmiş bir dizi paralel plakadan oluşur. İki komşu plaka arasındaki boşluk, sıvının içinden aktığı kanalı belirler. Plaka köşelerinde bulunan giriş ve çıkış delikleri, sıcak ve soğuk akışkanların kasa içerisindeki alternatif kanallardan akmasını sağlar.

Bir plakanın boyutu, birkaç santimetre kareden (100 mm x 300 mm) 2 veya 3 metre kareye (1000 mm x 2500 mm) kadar olabilir. Tek bir eşanjördeki plaka sayısı on ile birkaç yüz arasında değişir, bu da yüzey değişim alanlarının binlerce metrekareye ulaşmasını sağlar. Günümüze ayak uydurmak ve plakalı eşanjörlerin avantajlarından yararlanmak için https://www.experphe.com/ adresi üzerinden gerekli bilgilere sahip olabilirsiniz.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber