Gün Haber

MİT, PKK'nın saldıracağını biliyor ve adım atmıyorsa...

MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve emekli MİT görevlileri Emre Taner ve Afet Güneş’in KCK soruşturması kapsamında ifadeye çağrılması Türkiye’yi sarstı. Savcılığın hangi nedenlerden ötürü bu adımı attığı sorusuna Taraf gazetesi yazarı Emre Uslu, dikkat çekici noktalara işaret ederek cevap verdi.
ABONE OL
Abone Ol
MİT, PKK'nın saldıracağını biliyor ve adım atmıyorsa...
Haberler / Türkiye
8 Şubat 2012 Çarşamba 23:43
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ENSONHABER.com’un sorularını yanıtlayan Emre Uslu, yaşananlara ilişkin özel olarak bir bilgisinin olmadığını ancak ifadeye çağrılma haberinden sonra yapılan bazı analizlerin büyük önem taşıdığını söyledi.

BU SORGU NEDEN PKK İLE GÖRÜŞTÜN SORGUSU DEĞİL

MİT yetkililerinin Oslo’da PKK ile görüşmeleri ve bu görüşmelerin ses kaydının internete düşmesinden ötürü Özel Yetkili Savcılık tarafından ifadeye çağırılmadığını belirten Uslu, ‘Görüşmelerin yapılmasından ziyade bu görüşmelerin içeriğine ait bir takım ciddi ifadeler var. Bu görüşler kamuoyunda dillendirilmeye başlandı. Eğer İmralı PKK militanlarina tırnak içinde gidin Hakkari’yi bombalayın diyorsa ve bu bilgiyi MİT görevlileri bilip de adım atmıyorsa, orada asker polis ölüyorsa, siz savcı olarak tabii ki ifadeye çağırırsınız.

Tamam, KCK yürütme konseyinin, yani geçenlerde tutuklanan avukatlar üzerinde, PKK’ya ‘eylemleri durdurun’ talimatı varsa MİT bu talimatın yerine ulaşmasını sağlayabilir. Ama polislerin, askerlerin, sivillerin hayatına mal olan talimatlar varsa ve bunların önlenmesi bir yana MİT bunların PKK’ya ulaşmasına göz yumup, eylemleri önlemek için kurumlara bilgi vermediyse, hiç kimse kusura bakmasın bunun hesabı sorulur’’ diye konuştu.

MİT PKK KONUSUNDA İSTİHBARAT VERMİYOR MUYDU

Son dönemde PKK'ya dönük operasyonlara dikkat çeken Emre Uslu 'Hatırlayın; son döneme kadar PKK’lılar eylem yapıp kaçtığı halde yakalanamıyordu ama son birkaç ay içinde durum değişmiş PKK’lılar eylemlerden önce yakalanmaya başlamıştı. Bu kamuoyunda ne oluyoruz sorusuna neden olmuştu. Acaba son döneme kadar MIT gerekli istihbaratı paylaşmayıp PKK’lıların yakalanmasını sağlamıyor muydu? Soruları sorulmaya başlanmıştı.' ifadelerini kullandı.

SORUMLU HAKAN FİDAN MI

MİT Müsteşarı’nın Oslo’daki görüşmeler sırasında Hakan Fidan Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı olduğunu, görüşmede siyasi temsilci olarak bulunduğunu ve henüz o dönemde MİT’in başında olmadığını ifade eden Uslu, ‘Hakan Fidan’ın MİT üzerindeki hakimiyeti tam anlamıyla sağlanmamış olabilir. Bunlardan tam anlamıyla Hakan Fidan’ın sorumlu tutulması çok da doğru olmayabilir’ dedi.

MİT HAKKARİ VE ŞIRNAK'I KCK'YA BIRAKTI İDDİASI

İfadeye çağırmayla ilgili olarak kulis bilgilerinin medyaya sızmaya başladığını aktaran Uslu, şu iddialara dikkat çekti; ‘Hakkari ve Şırnak bölgesinin MİT-PKK görüşmeleri sonrası KCK’ya bırakıldığı yönünde iddialar var. Yani MİT diyelim Hakkari’yi, Şırnak’ı veya Güneydoğuy'u size bıraktık gibi ifadeler kullandıysa o görüşme kayıtlarında o zaman savcıları çağırıp bunu kimin adına kime bırakıyorsunuz diye sorar.

Bir istihbarat teşkilatı terör örgütü ile her türlü görüşmeyi yapabilir ama yurdun bir bölgesini terör örgütünün egemenliğine bıraktık diye bir ifade kullanamaz. Böyle bir şey varsa o zaman bunun hesabını da verirler.

Ajanslara düşen bu bilgi kritik zira KCK’nın bölgede kendi mahkemelerini kurarak insanları yargıladığı da biliniyor. PKK bölgede ‘Devlet burayı bize bıraktı, siz gidin işinize bakın’ diye propaganda dahi yaptı. Eğer savcının önündeki PKK-MIT görüşme kayıtlarında ve KCK dosyasında bu iddialar varsa ve de suç unsuru taşıyorsa Uganda’da dahi savcı ifadeye çağırır’ şeklinde konuştu.

BU TÜR GÖRÜŞMELER YAPILIR AMA

Kamuoyuna sunulduğu gibi MİT yöneticileri PKK ile görüşmelerden dolayı değil o görüşmelerin içeriğinden dolayı ifadeye çağrıldığını dile getiren Uslu, 'Her istihbarat teşkilatı bu görüşmeyi yapar. Bunda sorun yok ama bu görüşmelerin amacı yurdun bir bölümünü PKK’ya teslim etmek veya PKK eylemlerine göz yummak için olamaz' dedi.

  Haberin Videosu

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber