Gün Haber

Kuşku: Adalet özelleşiyor mu?

Kişiler arasında uzlaşmayı sağlayacak olan 'arabuluculuk' ile ilgili yasa çıkarsa yeni bir meslek hayatımıza girecek. Bu sayede kişiler arasında çıkan küçük anlaşmazlıklar ve hukuki problemler büyük yaygaralar koparılmadan halledilebilecek.
ABONE OL
Abone Ol
Kuşku: Adalet özelleşiyor mu?
Haberler / Türkiye
10 Ocak 2012 Salı 08:12
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Geçtiğimiz yıl Meclis gündemine giren 'mahkemesiz adalet projesi'nin hazırlıkları bu kapsamda hızlandı. Hükümetin Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanun Tasarısı anlaşmazlıkların dava açılmadan, bir arabulucu tarafından çözümlenmesine imkan sağlıyor. Aslında bu kanun Avrupa Birliği uyum sürecindeki ülkemizde 2010 yılına kadar yürürlülüğe geçirilmek zorunda. Sabancı, 9 Eylül ve Mersin gibi pek çok üniversite, düzenledikleri sertifika programları ile arabulucular yetiştirmeye çoktan başladı bile.
 
Bu arada Facebook'ta avukatlar arasında "ARABULUCULUĞUN HUKUKÇU OLMAYAN KİŞİLERCE YAPILMASINA KARŞIYIZ!!!" başlığı ile bir paylaşım dolaşmaya başladı. İşte o paylaşım;
 
"ARABULUCULUĞUN HUKUKÇU OLMAYAN KİŞİLERCE YAPILMASINA KARŞIYIZ!!!"

Arabuluculuk Sistemi hukuki problemlerin mahkemeler önüne gelmeden, kişilerin “Arabulucu” bir kişi huzurunda uzlaştırılması, amacını taşımaktadır.
 
Kanun Tasarısında ise, Hukukçulardan başka kişilerin de arabulucu olabileceğine dair düzenlemeler vardır. 

Tasarı Yasalaşırsa, Devlet Tazminat, Alacak davaları gibi özel hukuktan kaynaklanan davalardan elini çekecektir. Bu adaletin özelleştirildiği anlamına gelmektedir.
Yıllardır, “icra daireleri özelleşsin” diyen, tahsilatçı olma heveslilerinin(!) bize çok komik bir fıkra gibi gelen, talepleri gerçek oluyor.

Bilindiği gibi ülkemizde, mevcut 73 bin avukat vardır ve bu sayı her geçen yıl ortalama 7000 yeni avukatın daha mesleğe girmesiyle artmaktadır. Hal böyle olurken, yeterli sayıda hukukçudan çok daha fazlasının bulunduğu ülkemizde, Hukuki Meselelerin hallinin, sadece 100 saat hukuk seminerine tabi olacak kişilere verilmesi, Kanun Koyucunun hukuki meselelerin çözümünde hukukçu olmayan ( hukuk nosyonu olmayan) kişilere, hukukçulardan daha çok güvenmesi manasına gelmektedir.

Arabulucular mutlaka Avukatlardan seçilmelidir. Ancak seçiminde, barolarca meslek içi eğitime tabi tutulması veya başka bir seçme veya atama yöntemi benimsenebilir.

Avukat (ya da Hukuk Fakültesi mezunu) olmayan kişilerin ARABULUCU olması, kabul edilemez…!!!

“Arabuluculuk Yasası” Düzenlenirken, Avukatlık Kanunu 35/A maddesi görmezden gelinmemelidir. 

Ad- Soyad
İmza
 
Facebook'ta, Avukatlar, bu paylaşımın yetkililere, Adalet Bakanlığı'na, Türkiye Barolar Birliği'ne, Bağlı bulunulan yerel barolara, Adalet Komisyonuna, Milletvekillerine, Bakanlara fakslanması, e-mail atılması için çalışma yürütmektedirler.(hukukihaber.net)
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber