Türkiye'de tüketilen etlerin, yarıya yakınının kaçak kesim sonucu elde edildiğini ileri süren Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, kaçak kesime karşı tüketicilerin bilinçli olmasını istedi. Prof.Dr. Fenercioğlu, "Türkiye'de yıllık kırmızı et tüketim miktarının 1 milyon ton civarında. Bunun da yarıya yakını kaçak kesim sonucu elde ediliyor. Avrupa ülkelerinde yıllık kişi başına kırmızı et tüketimi 60-100 kilogram arasında, Türkiye'de ise 20 kilogram civarında" dedi.
TÜKETİCİLERİN KATKISI ÖNEMLİ
Kaçak kesimin insan sağlığını olumsuz etkileyebileceğini, istenmeyen sonuçlar doğurabileceğini bildiren Prof.Dr. Fenercioğlu, "Kaçak üretime karşı en etkin önlem bilinçli tüketicilerin katkıları ile alınabilir. Hayvanın kaçak kesimi her zaman riskli olduğunu ifade etmiyor ama bir hayvan kayıt altına girmeden, veteriner kontrolü yapılmadan, sağlıklı olsa bile ehil kişilerce kesilip, sağlıklı dağıtımı yapılmadıkça kaçak kapsamına girer. Örneğin Kurban Bayramı döneminde kesilen hayvanların hepsinin veteriner kontrolünden geçtiği söylenemez. Toplum sağlığı gözetilerek kaçak et üretimi ve tüketiminin önüne geçilmelidir. Kurban Bayramı'nda bu nedenle dikkatli olunması, istenmeyen durumların yaşanmaması için herkesin üzerine düşün sorumluluk ve görevi yerine getirmesi gerekiyor. Bu nedenle kurbanlık hayvanların kesim merkezlerinde veteriner kontrolünde kesilmesi gerekiyor" diye konuştu.