Gün Haber

Karadeniz'in İncisi Ordu'dan 10 Meşhur Lezzet Önerisi

Ordu mutfağı, Karadeniz mutfağının en zengin ve lezzetli mutfaklarından biridir.
ABONE OL
Abone Ol
Karadeniz'in İncisi Ordu'dan 10 Meşhur Lezzet Önerisi
Haberler / REKLAM/ADVERTORIAL
14 Mayıs 2024 Salı 11:29
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Bölgenin doğal güzellikleri ve tarımsal ürünlerinin bolluğu, Ordu mutfağına da yansımıştır. Ordu mutfağında öne çıkan Ordu'nun 10 Meşhur Ürünü lezzetleri şunlardır:

1-Sakarca Mıhlaması

Sakarca Mıhlaması, Şubat ve Mayıs ayları arasında Ordu yöresinde bolca yetişen yabani bir bitki olan sakarcadan yapılan geleneksel bir lezzettir. Soğan tadına benzeyen sakarca, yörede çökülce, sütlücen veya çiğdem olarak da bilinir.

Yemek, doğranmış sakarca, soğan, domates (isteğe bağlı), zeytinyağı ve baharatların birleştirilmesiyle hazırlanır. Daha sonra üzerine çırpılmış yumurtalar eklenerek lezzetli ve besleyici tek tavada bir öğün oluşturulur.

2- Pancar Diblesi

Pancar Diblesi, Ordu mutfağının en meşhur ve lezzetli yemeklerinden biridir. Kara lahana ve pirinç ile yapılan bu yemek, doyurucu ve besleyicidir. 

3- Hamsili İçli Tava

Ordu İçli Tava, Karadeniz mutfağının ve Ordu mutfağının en gözde lezzetlerinden biridir. Sadeliği ve doyuruculuğuyla sofralarda yerini alan bu yöresel tat.

4- Pancar Çorbası

Karadeniz mutfağının en gözde lezzetlerinden biri olan Ordu pancar çorbası, sadece yöresel bir çorba olmanın ötesinde, bir kültürün ve geleneğin de temsilcisidir. Pancar, barbunya, mısır, pirinç, soğan, biber ve mısır unu gibi besleyici malzemelerle hazırlanan bu çorba, sofralara renk ve lezzet katarken, aynı zamanda doyurucu ve sağlıklı bir öğün seçeneği de sunar.

Zengin Bir Lezzet Dünyası:

Ordu pancar çorbasının en önemli özelliği, kullanılan her malzemenin lezzetinin uyum içinde harmanlanmasıdır. Pancarın tatlımsı aroması, barbunyanın hafif tuzluluğu, mısırın neşeli gevrekliği, pirincin yumuşaklığı, soğanın keskinliği, biberin acısı ve mısır ununun hafif ekşiliği, bu çorbaya eşsiz bir tat katar. Her kaşıkta farklı bir lezzetin hissedildiği bu deneyim, Ordu pancar çorbasını unutulmaz kılan unsurlardan biridir.

Besin Değeri Zengini:

Lezzetinin yanı sıra, Ordu pancar çorbası besin değeri açısından da oldukça zengindir. Pancar, C vitamini, folat ve lif bakımından oldukça zengin bir besindir. Barbunya ise protein ve demir kaynağıdır. Mısır ise B vitaminleri ve magnezyum içerir. Pirinç ise karbonhidrat açısından önemli bir besindir. Soğan ve biber ise antioksidanlar açısından zengindir. Mısır unu ise çorbaya kıvam verirken, aynı zamanda B vitaminleri ve lif de içerir.

5- Galdirik Kavurması

Karadeniz mutfağının en özgün lezzetlerinden biri olan Galdirik Kavurması, yöresel otların ve taze baharın tadını sofralarınıza taşıyor. Özellikle Ordu'da yoğun ilgi gören bu lezzet, doğanın sunduğu en güzel nimetlerden biri olan galdirik yapraklarıyla hazırlanıyor.

Galdirik, yaban mersininin yapraklarına verilen isimdir. İlkbahar aylarında toplanan bu yapraklar, özenle yıkanıp ince ince doğranarak leziz bir kavurmaya dönüşüyor. Hazırlanışı oldukça basit olan Galdirik Kavurması, hem kahvaltı sofralarında hem de ana öğünlerde keyifle tüketilebilecek bir lezzet.

6- Ordu Yağlısı

Mayalanmış hamurun üzerine kıyma, soğan ve baharatlardan oluşan iç harcı konularak fırında pişirilen, pideye benzeyen lezzet.

7-Isırgan Çorbası: Isırgan otu ve bulgur ile yapılan, vitamin ve mineral bakımından zengin bir çorba.

8- Kabak Tatlısı: Şeker ve tarçın ile tatlandırılmış, klasik Türk tatlısı.

9-Cevizli Helva: Ceviz, tahin ve pekmez ile yapılan, Türk mutfağının en sevilen tatlılarından biri.

10-Ordu Tostu: Peynir, domates, biber ve sosis ile yapılan, doyurucu ve lezzetli bir tost.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber