Kanun Hükmünde kararname ile tamgün yasasının uygulanmaya başlaması ve yaşanan sıkıntılar ‘’Yabancı Doktor’’ formülünü yeniden gündeme getirdi. Daha önce hazırlanan yasaya gelen tepkiler üzerine dondurulan yabancı hekim formülüne ‘’Yabancı hemşire’’ de ekleniyor.
Muayenehanesi olan ve kamuda da çalışan doktorların istifası, devlet hastanelerinde sorunlara ve hekim açığına yol açtı. Devlet hastanelerinde, teşhis ve ameliyatlar konusunda randevu iptalleri yaşanırken, Türk Tabipleri Birliği (TTB), “Ameliyat durdu, hastalar perişan” açıklaması yaptı.
Muayenehanesini kapatmayan hekim, devlet hastanelerinde ve SGK’ya bağlı sağlık kuruluşlarında muayene ve ameliyat yapamıyor. Döner sermaye geliri de kesiliyor. Pek çok hekim kamudaki işlerinden ayrılarak muayenehanelerine döndü ya da özel hastanelere yöneldi. Bu da kamudaki sağlık sisteminde boşluğa neden oldu.
YABANCI HEKİM VE HEMŞİRE
Tamgüne ilişkin KHK ile daha önce devlette görev yaparken muayenehane de açabilen hekimlerin, muayenehanesini kapatmaması durumunda, devlet ya da özel hastanede hasta bakması ve ameliyat yapması yasaklandı. İstifalar başlayınca devlet hastanelerinde ameliyat bekleyen hastalar ortada kaldı.
Sağlık Bakanlığı ise yeni bir KHK ile teşkilat yapısını değiştirmeyi hedefliyor. Yabancı ülkelerin tıp fakültelerinde öğrenim gören “Türk olmayan” hekimlere de çalışma olanağı getiriliyor. Ayrıca hemşirelerin de, Türk olma şartı da kaldırılarak yabancı hemşire çalıştırmanın önü açılıyor. Sağlık çalışanları ise ‘’Türk sağlık çalışanını gözden çıkarma anlamına gelen bu düzenleme kabul edilemez’’ diyerek değişikliğe karşı çıkıyor.
GAZETEPORT