THY’ye ait bir uçakla hareketinden önce Atatürk Havalimanı VİP salonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Taner Yıldız, çalışmaların Dışişleri Bakanlığı ile birlikte müşterek yürütüldüğünü belirterek, şöyle konuştu:
“Bu çalışmaların tamamı, Dışişleri Bakanlığımızın liderliğinde yürütülüyor. Çünkü özellikle Güney Kıbrıs yerel yönetimlerinin yaptığı bu çalışmaların, öncelikle bir siyasi manipilasyon olduğu kanaatindeyiz. O yüzden Dışişleri bakanlığımızla ilgili yaptığımız müşterek çalışmalarda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile yapacağımız kıta sahası anlaşmasıyla beraber bize farklı bir saha açılmış olacak. Burada sismik aramalarımızı özellikle bu noktaya taşıyacağız. Sismik aramalarımızın sonuçlarını özellikle bir arada değerlendireceğiz. Tabii bu arada bu sismik arama gemilerine refakat edecek yapıyı da dün kamuoyu ile paylaşmıştık.”
Taner Yıldız bir gazetecinin Akdeniz’de Türkiye’nin yapacağı sondaj bölgesinde ne kadarlık bir rezerv olduğu konusundaki sorusuna ise, “Derin deniz aramacılıklarında bilinen bir gerçek vardır. Sondajlara girilmeden böyle bir sonuç elde etmek böyle bir tahminde bulunmak güçtür. İki boyutlu ve üç boyutlu sismik aramalar bizim hedefimizdir. Kıta sahanlığı anlaşmasının çizdiği sahalar neresiyse biz o sahalar içersinde bu sismik aramalarımızı özellikle geliştireceğiz. Antalya açıklarında özellikle farklı sahalar olduğunu söylemeliyiz “ diye cevap verdi.
Eneji Bakanı Yıldız “Akdeniz de aranan doğal gaz mı? Yoksa Petrol mü ? “ şeklindeki bir soruya ise, şu cevabı verdi:
“Hem doğal gaz hem de petrol var. Her ikisi de. Bunlar zaman zaman birlikte oluyorlar. Ama her ikisi de var. Ama altını kalın çizgilerle çizerek söylüyorum. Bizim yaptığımız sismik aramalar iki boyutlu, üç boyutlu çalışmalar sonucu çıkacak ve sonuçları değerlendireceğiz. Petrol çıkmadan, herhangi bir yerde ''petrol vardır' demek, (Bunu Rumlar için de söylüyorum) 'doğal gaz' var demek, doğru değildir. Bilimsel çalışmalar bizim tarafımızdan da yapılıyor. Ama sondaj sonucunda bu belirlenir. Ama şu anda yapılan çalışmaların ben siyasi yanının daha önde olduğuna inanıyorum.”
Taner Yıldız çalışmalar sırasında Türkiye ile İsrail donanması Akdeniz de karşı karşıya gelir mi? şeklindeki bir soruya ise, “Tabiî ki böyle bir noktanın olmasını ümit etmem. Bizim şu an yaptığımız sismik aramalar. İlgili çalışmalar tamamen kıta sahanlığı anlaşması ile sınırlıdır. Kıta sahanlığını Dışişleri ile Bakanlığımız belirleyecek. Anlaşmanın tarihini de Dışişleri Bakanlığı belirleyecek. Sondaj yapılmadan rezerv tespit edilemez. Türkiye şu anda hareket geçti “ yanıtını verdi.
Faik KAPTAN/İSTANBUL, (DHA)