Ahmet Aksakal ayrıca, 'portre halı' sanatında dünya çapında üne kavuştu.
Aksakal, kendi ifadesiyle 'Isparta'nın yetiştirdiği idealist bir öğretmenken', siyasete bulaştığı için farklı kentlere sürüldü. Ardından da 33 yıl önce meslekten atıldı. İşsiz kalınca geçimini sağlamak için halı ticaretine başladı. Isparta'nın Keçiborlu İlçesi Sedir Köyü'ndeki kadınlara dokuttuğu halıları satan Aksakal, bir süre sonra da Isparta'da han içerisinde kendi atelyesini açtı. Atelyesinde klasik halıların dışında portre halı yapmaya başlayan ve ilk olarak Atatürk ve İnönü'nün portrelerini yapan Ahmet Aksakal, 33 yıldır bu sanatını sürdürüyor. Asıl mesleğinin 'öğretmenlik' olduğunu vurgulayan Ahmet Aksakal, "Bana öğretmenlik yaptırmadılar. Sen 'solcusun' dediler. Politika ile uğraştığım için Kahramanmaraş, Rize, Of'a değişik zamanlarda sürüldüm. En sonunda da meslekten atıldım" dedi.
Isparta'da han içindeki halı atelyesinde yanında 60 işçi çalışan Ahmet Aksakal, makine halısında 6 renk kullanılırken Başbakan Tayyip Erdoğan'ın portresini 111 ayrı renk tonunda dokuttuğunu söyledi. 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal, eski başbakanlardan Tansu Çiller, Arap emirleri, birçok sanatçı ve işadamının halı portresini yaptığını anlatan Ahmet Aksakal, 'temalı halı' çalışmasına da başladığını ve ilk olarak Çanakkale Savaşı'nı halıya işlediğini belirtti. Aksakal, "Şimdi de Kurtuluş Savaşı'nı dokutmaya başladım. Milisler, efeler ve direniş güçlerini tamamladım. Saldırıların Ankara'ya ulaşmasını dokuyoruz. Bundan sonra Erzurum ve Sivas Kongreleri ile ilgili iki halı daha dokuyacağız" diye konuştu.
ÜNİVERSİTEDE SERGİ AÇTI
Ahmet Aksakal, geçen ay 60 bilim adamının portresinden oluşan halı sergisini Süleyman Demirel Üniversitesi'nin bilim köşesinde açtığını ve üniversiteli gençlerin beğenisine sunduğunu söyledi.
Ömer ERDEM/ ANTALYA, (DHA)