Gün Haber

Atatürk Üniversitesi'nden Fransa'ya e-mail yağmuru

Erzurumda'da, Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMED), Fransa Parlamentosu'nda 22 aralık günü oylanacak sözde soykırımın inkar edilmesi halinde bir yıl hapis ve 45 bin Euro para cezası verilmesini öngören yasa tasarısının engellenmesi için e-mail kampanyası başlattı.
ABONE OL
Abone Ol
Atatürk Üniversitesi'nden Fransa'ya e-mail yağmuru
Haberler / Türkiye
20 Aralık 2011 Salı 10:39
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
'Fransa 1915 yılındaki Ermeni soykırımını tanır' yasasını 29 Ocak 2001 tarihinde onaylayan Fransa Parlamentosu, Türkiye'nin tepkilerine rağmen 22 Aralık günü sözde soykırımın inkar edilmesi halinde bir yıl hapis ve 45 bin Euro para cezası verilmesini öngören yasa tasarısını görüşmeye hazırlanıyor. Fransa'yı Fransız ihtilalinin ruhuna aykırı hareket etmekle suçlayan ASİMED, e-mail kampanyası düzenledi. ASİMED, tasarının parlamentodan geçmesini önlemek için Fransa Parlamento Başkanı Bernard Accoyer ile Senato Başkanı Jean-Pierre Bel'e elektronik posta gönderdi. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğrencilerinin de destek verdiği kampanyada 3 bine yakın e-mail Fransa'nın iki önemli ismine gönderildi. ASİMED ve öğrenciler mesajlarında şu görüşlere yer verdi:
"Ülkenizde, gerek iktidarın gerekse muhalefetin bu yasayı gündeme getirmekteki amacının; yaklaşan seçimlerde Fransa'da yaşayan Ermenilerin oyunu almak olduğu artık herkes tarafından bilinmektedir. Yalnız bu gibi tarihi olayların iç politikaya malzeme yapılması ileride vahim sonuçlar doğurabilir. Ayrıca burada çok önemli bir sorun daha var. Soykırım konusunda çok hassas davranan sizler, bu konuyla ilgili yasalar hazırlarken, 1945 yılında Cezayir de katlettiğiniz 1.5 milyon insanı aklınıza getirdiniz mi? Ruanda'da yaptığınız katliamları hatırladınız mı? Acaba bir gün birileri çıkıp da katlettiğim çocukların, kadınların hesabını bana sorar mı diye düşünüyor musunuz? Sizden hesap sorulur mu sorulmaz mı, bilemeyiz ama yaptığınız katliamları bizler asla unutmayacağız ve unutturmayacağız.
Daha kısa bir süre önce Fransa Meclis Başkanı Bernard Accoyer'in başkanlığındaki araştırma komisyonunun, 'Parlamentoların rolünün tarihi olayları değerlendirmek ve özellikle yasa çıkartarak cezai müeyyide istemek olmadığı' sonucuyla biten rapor ortadayken böyle bir yasanın kabulü, hiç şüphe yok ki Türk ve Fransız ilişkilerinde tamiri imkansız yaralar açacaktır. Ulusal parlamentolar özellikle Fransa gibi sabıka dosyası bir hayli kabarık olan ülkelerin parlamentoları tartışmaya açık tarihi olaylar konusunda karar almaktan özellikle kaçınmalıdır. Tarihi olaylar, tarihçiler ve araştırmacılara bırakılmalıdır. Bütün bunları bir kez daha değerlendirip, düştüğünüz bu tarihi yanlıştan dönmeniz dileğiyle."

ASİMED Başkanı Savaş Eğilmez de "Yasa tasarısı Fransız ihtilalinin ruhuna aykırı. Avrupa Birliği'nin gündeme getirdiği düşünce ve ifade özgürlüğüne aykırıdır" dedi.  Eğilmez, yasanın onaylanması halinde bu kez Fransa'nın 1945'te Cezayir ve daha sonra Ruanda'da yaptıkları katliamları anlatmak üzere hazırladıkları CD'leri dünya devlet liderlerine göndereceklerini belirtti.

Salih TEKİN/ERZURUM, (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber