Gün Haber

Anayasa’ya aykırı olduğu iddia edildi

Anayasa Mahkemesi, Karayolları Trafik Kanunu’nun, uyuşturucu ve keyif verici maddeler alarak araç kullananların ehliyetlerinin süresiz olarak geri alınacağına ilişkin hükmü iptal etti.
ABONE OL
Abone Ol
Anayasa’ya aykırı olduğu iddia edildi
Haberler / Türkiye
3 Ocak 2012 Salı 09:30
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Tokat 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nda görülen bir davada, 2003 yılında Karayolları Trafik Kanunu’na eklenen 48/3. maddesindeki, uyuşturucu ve keyif verici maddeleri alarak araç kullananlara, eylemleri başka bir suç oluştursa bile, ayrıca 6 ay hapis ve para cezasının yanı sıra, sürücü belgelerinin süresiz olarak geri alınmasına ilişkin hükmün Anayasa’ya aykırı olduğu iddia edildi. Mahkeme, ehliyetine süresiz el konulan kişinin yaptığı bu itirazı “ciddi” buldu ve hükmün iptal edilmesi istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

6 ay sonra yürürlükte

Anayasa Mahkemesi, başvuruyu 29 Aralık’ta yaptığı toplantıda görüştü. Yüksek Mahkeme, yerel mahkemenin talebi doğrultusunda “Uyuşturucu ve keyif verici maddeleri alarak araç kullananlara, eylemi başka bir suç oluştursa bile ayrıca, altı ay hafif hapis cezası ile birlikte güncel değeri 1.327 TL para cezası uygulanır ve sürücü belgeleri süresiz geri alınır” şeklindeki hükümü ve “sürücü belgeleri süresiz olarak geri alınır” ifadesinin Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verdi. Yüksek Mahkeme, hukuki bir boşluğun ortaya çıkmaması için kararın altı ay sonra yürürlüğe girmesine karar verdi.

Yeni düzenleme

Buna göre, Meclis’in, kararın yayımlanmasından itibaren geçecek 6 ay içinde, gerekçeli karardaki tespitler doğrultusunda uyuşturucu ve keyif verici maddeler alarak araç kullananların sürücü belgelerinin geri alınmasına ilişkin yeni bir düzenleme yapması gerekecek.

Karayolları Trafik Kanunu’nda sürücü belgelerine süresiz el koyma uyuşturucu veya keyif verici maddeler alarak araç kullanma dışında, sadece bir yıl içinde üç defa 100 ceza puanını dolduran sürücüler için öngörülüyor.
Kemal GÖKTAŞ ANKARA - VATAN

  Haberin Videosu

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber