Gün Haber

'Her yıl ortalama 3 bin çocuk kansere yakalanıyor''

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Atila Tanyeli, Türkiye'de her yıl ortalama 3 bin çocuğa kanser tanısı konulduğunu, erken tanının tedavide büyük önem taşıdığını söyledi.
ABONE OL
Abone Ol
'Her yıl ortalama 3 bin çocuk kansere yakalanıyor''
Haberler / Türkiye
1 Mart 2012 Perşembe 10:49
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ailelerin çocuklarını yılda en az bir kez sağlık kontrolünden geçirmesinin çok yararlı olacağını vurgulayan Prof.Dr. Atila Tanyeli, "Maalesef ülkemizde kansere yakalanan çocukların sayısı yılda 3 bini buluyor. Erken tanıda ortalama 100 hastanın 60'ını kurtarıyoruz. Löseminin bazı türlerinde ve böbrek tümörlerinin bazılarında bu oran yüzde 80-90'a çıkıyor. Geç konulan tanıda ise tedavinin başarı oranı yüzde 30'larda kalıyor. Bu nedenle aileler uyarıları dikkate almalı" dedi.
Prof.Dr. Tanyeli, kanser ve kan hastalıklarında, kemik iliği nakli ve kök hücre naklinin en önemli tedavi yöntemi olduğuna dikkat çekti. Yaklaşık 20 milyon insanın yaşadığı Çukurova Bölgesi'ne hizmet veren ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde hala istenilen düzeyde bir kemik iliği nakil bölümü tam olarak hizmete girmediğini ifade eden Prof.Dr. Tanyeli, "Önümüzdeki günlerde ise 6 yataklı bir ünite olarak hizmete girmesi planlanmaktadır" diye konuştu.
'ERKEN TANI HAYAT KURTARIYOR'
Çocukları kansere yakalanan ailelere uyarılarda bulunan Prof. Dr. Atilla Tanyeli, şunları söyledi:
"Bu hastalıkların pençesinde kıvranan ve hastalığın ciddiyetinden dolayı panik içinde olan hastalar ve aileler var. Çocuğu hastalığa yakalanmış ailelerin endişe etmemesi mümkün değil. Çünkü kanser, tipine göre ciddi bir hastalık ve tedavi edilmediği zaman mutlaka ölümle sonuçlanıyor. Hatta tedavi edildiği zaman bile dirençli çıkarak tedaviye cevapsızlık durumu söz konusu olabiliyor veya tekrarlayabiliyor. Yakın zamanda bir olay yaşadık. Havuza gitmek isteyen bir çocuğun sağlık raporu alması gerekiyordu. Rutin kontrollerde kansız olduğu saptandı. Kansızlığı incelendikten bir süre sonra lösemi olduğu ortaya çıktı. Bu nedenle erken tanı çok önemli. Çünkü kanser hücreleri vücuda çok fazla yayılmadan tedavi edildiğinde başarı daha yüksek oluyor. Bu nedenle yılda bir kez çocukların kan tahlilleri yapılarak kontrol edilmesinde büyük fayda var."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber