Gün Haber

Antalya'da zatürre ve grip aşısında son durum

Antalya’da sağlık ocakları zatürre aşısı için gelen veya telefonla arayanlara, ‘Yok’ diyor. Aile hekimlerini arayan vatandaşlar ise, “Yapacak bir şey yok. Aylık 100 tane ihtiyacı olan bir aile hekimine 10 tane aşı gönderiliyor” yakınması ile karşılaşıyor.
ABONE OL
Abone Ol
Antalya'da zatürre ve grip aşısında son durum
Haberler / Sağlık
12 Eylül 2020 Cumartesi 13:14
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Aile hekimleri, ellerindeki kısıtlı aşıları yapmak için başta KOAH olmak üzere 65 yaş ve üzeri olanlar, böbrek, karaciğer, kalp, akciğer ve diyabet gibi kronik hastalığı olanlara öncelik tanıyor. Bir aile hekimi, “Antalya diğer iller gibi değil. Dışarıdan göçle şehre gelen 65 yaş ve üstü insan çok. Bu nedenle daha çok aşı gönderilmesi gerekiyor” derken, bir başka aile hekimi, “Hasta seçmek zorunda kaldığımız için hicap duyuyoruz” diye yakındı.

2021'DE GEL DENİLİYOR

Sadece Antalya’da değil, Türkiye’nin 81 kentinde de aynı sorun yaşanıyor. Bazı sağlık ocakları aşı yaptırmak için başvuran kişilere en erken 2021 tarihini veriyor. Oysa uzmanlar sonbaharla birlikte diğer virüslerin de etkili olacağını belirterek aşıyı yaptırmak için  en uygun ayların eylül, ekim ve kasım ayları olduğunu söylüyor.

Piyasada bulunamayan zatürre aşısının karaborsaya düştüğü, 350 TL'lik ilacın 1000 TL'ye yükseldiği, bu ay ve önümüzdeki ekim ayında gelecek aşılar için her eczanede 200-300 kişilik isim listelerinin oluştuğu ileri sürülüyor. Ayıca, bazı kişilerin eczanelerdeki zatürre aşı sırasını 1000 TL’ye satışa çıkardığı da iddia ediliyor.

Antalya’da grip aşıları da henüz eczanelerde bulunmuyor. Grİp aşıları için de ekim ve kasım aylarına randevu veren eczaneler bu sürenin talebe göre uzayacağını da söylüyor.

TABİP ODALARI: 18 MİLYON AŞI AÇIĞI VAR

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, grip aşısı ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Grip aşısını dünyada 3 ülke yapıyor. 200 milyon doz aşı üretildi ve bütün ülkelere daha önce aldıkları kadar doz aşı gönderileceği söylendi. Türkiye’de aşı olması zorunlu kişi sayısı 20 milyon. Peki geçen yıl Türkiye’ye verilen aşı sayısı ne kadar biliyor musunuz?.. 2 milyon… 18 milyon açık var.  Biz 2 ay önce bakanlığı uyardık. Sayın bakan gerekli çalışmaları yaptıklarını aşıları ısmarladıklarını söyledi ama sayı hakkında bilgi vermedi.”

ZATÜRRE NEDİR?

Zatürre bir akciğer iltihabı durumudur. Zatürrenin ya da diğer adıyla Pnömani’nin en önemli sebeplerinden biri pnömokok bakterisidir. Pnömokok, yetişkin ve çocuklarda zatürre, menenjit, sinüzit, osteomiyelit (kemik enfeksiyonu), kan iltihabı ve orta kulak iltihabı yapan en önemli mikroorganizmadır.  Pnömokoklar, çocukluk döneminde özellikle kreş ve okul çağı çocuklarında burun ve boğazda yaygın olarak bulunurlar. Kendileri hasta olmasa bile aile bireylerine taşırlar, aile içinde zatürreye neden olabilirler.

ZATÜRRE AŞISI KİMLERE YAPILMALIDIR?

65 yaş ve üzeri olanlar,Böbrek, karaciğer, kalp, akciğer ve diyabet gibi kronik hastalığı olanlar,  Dalağı alınan veya tam fonksiyon yapmayan kişiler,Kronik alkon alanlar,Tekrarlayan pnömoni enfeksiyonu geçirenler,Kanser tedavisi olanlar,Sigara içenler,Organ nakli geçirenler,Bağışıklık yetmezliği olan veya baskılayıcı tedavi kullanan hastalar,Beyin, omurilik sıvı kaçağı olanlar,Pnömoni enfeksiyonu ile sık karşılaşan hastane çalışanları, huzurevi çalışanları ve sağlık personelleri yaşa bakılmaksızın pnömokok  aşısı yaptırmalıdır.

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR

 demir
 13 Eylül 2020 Pazar 10:58
Nasıl olacak,daha bir zatürre aşısını vatandaşlarına ihtiyaç halinde temin edemeyeceksin,sonrada kalkıp covid 19 aşısını üretmeye kalkacaksın,sistemde bir aksaklık var.Bakın Rusya vatandaşlarına dağıtmaya başladı,bizim aşılardan hiç bir haber yok.Nereden nereye geldik,daha cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren aşı çalışmasına başlayan,bunu üreten gerektiğinde yurt dışına da gönderen durumdayken, bu tesisleri kapatacaksın,sonrada başka devletlerin üreteceği aşıdan medet umacaksın.Hiç bir ülke kendi vatandaşını aşılamadan herhalde sana vermez.Wah ülkem Wah ne hale geldin.Biliyorsunuz kamyon düz yolda aceminin elinde bas bas bağırırmış,ustanın elinde ise yokuş yukarı akar gidermiş.Bizim şansızlığımız ne kadar acemi varsa karar mekanizmalarında,memlekette ne kadar liyakatli insan varsa kesildi biçildi.Onun içindir ki paramız pula çevrildi,1 dolar 7500 tl ye,1 euro 8850 tl olursa bu memlekette yatırım olur mu,genç bir nüfus sürekli geliyor.Peki iş güç dersen o yok,hiç bu kadar insanların çaresizlik içerisinde olduğunu görmemiş idik.Bakalım bu film nasıl bitecek, hep beraber seyredip göreceğiz.Zaten en iyi yaptığımız seyretmek değil mi.

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber