Gün Haber

Akdeniz Üniversitesi'nde Fetih Sempozyumu

AKDENİZ Üniversitesi ev sahipliğinde Antalya'nın fethinin 817. yılı kutlamaları kapsamında düzenlenen Antalya Fetih Sempozyumu, geniş katılımla başladı. Açılış oturumunda Prof. Dr. Feridun Emecen tarafından Antalya Kent Tarihinde Temel Dönüşümler konulu konferans verildi.
ABONE OL
Abone Ol
Akdeniz Üniversitesi'nde Fetih Sempozyumu
Haberler / KAMPÜS
4 Mart 2024 Pazartesi 15:01
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Antalya'nın fethinin 817. yılı kutlamaları kapsamında 'Cumhuriyet'in 100. Yılı Anısına Fetihten Cumhuriyet'e Antalya'da Türk Tarihi ve Medeniyeti' başlığıyla düzenlenen Antalya Fetih Sempozyumu, açılış konferansıyla başladı. Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde düzenlenen sempozyumun açılış törenine Vali Hulusi Şahin, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, vali yardımcıları Yalçın Sezgin, Erol Tanrıkulu, Antalya İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Tarık Hekimoğlu, Antalya İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik, Sahil Güvenlik Antalya Grup Komutanı Yarbay Tolga Coşkun, rektör yardımcıları Prof. Dr. Ayşe Gülbin Arıcı, Prof. Dr. Şükrü Özen, Prof. Dr. Cengiz Toker, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurşen Adak, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

İLİMLE KÜLTÜRLE MEDENİYET İNŞASIYLA YAŞADIK

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Vali Şahin, “817. fetih gününü hep birlikte kutluyoruz ve bunu bir sempozyumla başlamaktan bir ilim meclisinde üniversitemizde başlatmak gerçekten çok değerli. Yahya Kemal'in dediği gibi ne harabi ne harabatıyız, kökü mazide olan atiyiz. Bizler bu coğrafyaya bu topraklara bir gasıp olarak gelmedik. Biz Moğol da değiliz, Haçlı da değiliz. Haramiler gibi ya da Moğol zalimleri gibi gelip yakıp yıkıp yok edip gitmedik. Biz bu topraklara vatan arayışı içinde geldik, doğrudur at sırtında yalın kılıç geldik ama ilimle kültürle ihya ettik. Ve bu ilimle kültürle medeniyet inşasıyla bu coğrafyada 800 yılın üzerinde kaldık" dedi.

FETİH SADECE ASKERİ DEĞİL BİLİM VE TEKNOLOJİ İLE OLUR

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ifadesiyle dünyanın en güzel şehri Antalya'nın fethinin 817. yıldönümünü kutlamak için bir araya geldiklerini ifade eden Rektör Özlenen Özkan “Böyle günler, bizi biz yapan değerleri hatırlamamız için bir vesile olmalıdır. Tarihimizden çıkartacağımız çok sayıda ders var. Antalya'nın fethine sadece bir kahramanlık destanı olarak bakarsak, Anadolu'yu bize vatan kılan atalarımıza haksızlık etmiş oluruz. Antalya'nın fethi, sadece askeri bir zafer değil, bilime ve teknolojiye yapılan yatırımların da bir sonucudur. Selçuklu dönemi, özellikle tıp, matematik, astronomi ve coğrafya gibi alanlarda bilimsel gelişmenin yüksek olduğu bir dönemdi" dedi.

12 OTURUMDA 50 BİLDİRİ SUNULACAK

Sempozyum hakkında bilgi veren Akdeniz Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Güven Dinç, Antalya Valiliği, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Akdeniz Üniversitesi işbirliği ile hazırlanan sempozyumun temasının 'Cumhuriyet'in 100. Yılı Anısına Fetihten Cumhuriyet'e Antalya'da Türk Tarihi ve Medeniyeti' olarak belirlendiğini söyledi. Prof. Dr. Dinç, “Sempozyuma belirlenen bu temaya uygun olarak 85 başvurudan bilim ve düzenleme kurulumuz kontenjan dahilinde 50 bildiriyi kabul edebildi. Sempozyumumuza 19 ilimizden Kazakistan'dan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden çok kıymetli bilim insanlarımızın birbirinden değerli bildirileri sunulacak" şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Antalya Fetih Sempozyumu'nda Prof. Dr. Feridun Emecen tarafından 'Antalya Kent Tarihinde Temel Dönüşümler' konulu konferans verildi. Konferans bitiminde Rektör Özkan günün anısına Prof. Dr. Emecen'e plaket takdim etti.

ANTALYA, (DHA) 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber