Gün Haber

Turistik uzay yürüyüşüne gidecekler

Halit Çelikbudak
ABONE OL
Abone Ol
Turistik uzay yürüyüşüne gidecekler
Haberler / Dünya
4 Eylül 2024 Çarşamba 09:06
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Şöyle başlayalım… Türkçe’ye ‘Polaris Şafağı‘ olarak tercüme edilebilecek ‘Polaris Dawn‘ misyonu özel uzay yolculuğunda bir ilk olacak… Dört kişilik bir ekip, uzay şirketi SpaceX'in bir uzay gemisiyle özel olarak finanse edilen bir uzay yürüyüşüne çıkacak. Aslında misyon geçen Pazartesi başlayacaktı. Ancak helyum sızıntısı nedeniyle Çarşamba’ya ertelenmek zorunda kalınmıştı. Yeniden kısa süreli ertelendi. Çünkü Dragon kapsülünün dönüşünde ineceği Florida açıklarındaki bölgedeki olumsuz hava tahminlerinden kaynaklanıyor.
* * * *


“Polaris Dawn” misyonunun toplam beş gün sürmesi bekleniyor. (foto) Dragon uzay aracında iki SpaceX çalışanı Sarah Gillis (en sağda) ve Anna Menon ile pilot Scott Poteet ve ABD'li milyarder 41 yaşındaki Jared Isaacman (sağdan ikinci) var. Bu New Jersey'li 41 yaşındaki milyarderin uzaya ikinci yolculuğu olacak. Eylül 2021’de “Inspiration4” misyonu adı altında üç gün dünyanın etrafında dönmüştü. Uçak ve uzay tutkunu milyarder 200 milyon dolara SpaceX'ten bir roket ve Dragon uzay kapsülü kiralamış ve üç arkadaşıyla birlikte üç gün boyunca Dünya yörüngesinde kalmıştı.
* * * *
“Polaris” programını da kendi cebinden finanse eden Isaacman ve üç bu görev için yoğun astronot eğitimini tamamladı. Buna uçuş simülatöründe 2.000 saat, santrifüj seansları, dalış, paraşütle atlama ve Ekvador'daki Cotopaxi yanardağının kraterine tırmanış da dahildi. Isaacman ve üç meslektaşı, görevleri sırasında yaklaşık 40 deney gerçekleştirecek. Ayrıca Dragon uzay araçlarıyla, Apollo 1970'lerin başında ay görevlerinden bu yana bir astronotun kat ettiği en uzak mesafe olan Dünya'dan 1.400 kilometreye kadar yolculuk yapacak.
* * * *
Uzay aracı ile SpaceX'in uzayda yörüngedeki Starlink uyduları arasındaki lazer iletişimine yönelik testler de planlanıyor. Üçüncü gün internette canlı yayınlanacak ilk ticari uzay yürüyüşünü yapacaklar.  Dragon kapsülünün hava kilidi olmadığından, kapı açıldığında tüm uzay aracı uzay boşluğuna maruz kalacak. Mürettebattan ikisi gemide kalacak, Isaacman ve Poteet
kapsülden yalnızca tüplerle sağlanan oksijenle ayrılacak. Uzay yürüyüşü sırasında astronotlar, SpaceX tarafından geliştirilen uzay kıyafetlerini test edecek.
* * * *

ABD’li milyarder, ailesinin Far Hills, New Jersey'de kurduğu "Shift4 Payments" şirketiyle bir servet kazanmış. Aynı zamanda pilot eğitimini de tamamlamış. Hava Kuvvetleri pilotlarını yetiştiren bir şirketin sahibi. Aynı zamanda en büyük özel askeri uçak koleksiyonuna da sahip. Milyarder Isaacman, 2009 yılında New Jersey'deki Make-A-Wish Vakfı'na bağış toplama etkinliği kapsamında kurumsal bir jetle dünyanın etrafını 62 saatten kısa bir sürede dolaşarak kırdığı bir dünya rekorunun da sahibi.
* * * *

Milyarder Isaacman, "Çocuklarımın Ay'da ve Mars'ta yürüyen ve güneş sistemimizi keşfetmeye çıkan insanları görmesini istiyorum. Henüz yüzeye bir çizik bile atmadık. Orada keşfedilecek ve keşfedilecek çok şey var‘ diyor. Üç aşamalı “Polaris” programı kapsamında ikinci bir benzer görev daha planlanıyor. Üçüncü görev SpaceX'in dev Starship roketinin ilk insanlı uçuşu olacak. Bu şu anda hala geliştirilme aşamasında… Üç başarısız denemeden sonra ilk başarılı test uçuşunu Haziran ayında tamamladı. İki yıl içinde Starship, 50 yılı aşkın bir süreden sonra ilk kez insanları aya götürecek.
* * * *

SpaceX firması yaptığı açıklamada, ‘Ekipler uygun kalkış ve dönüş koşullarını bulmak için hava durumunu izlemeye devam edecek‘ dedi. Jared Isaacman da kısa mesaj servisi X'e şunları ekledi: Bazen en zor yolculuklar en fazla sabrı gerektirir ve biz doğru anı beklemeye hazırız.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber