Vücudumuzda doğal hâlde bulunan probiyotiklerin kimi zaman sayısında azalma görülebilmektedir. Böyle durumlarda farklı formlara sahip olan probiyotikler gıda takviye şeklinde alınabilmektedir. Söz gelimi kombu çayı, probiyotikler açısından zengin bir efervesan fermente çaydır. Peki, probiyotiklerin yan etkileri var mıdır?
Probiyotik Ne İşe Yarar?
Probiyotik ne işe yarar? Vücudun hastalıklara karşı korunmasında, bağırsak sağlığında, sindirim sisteminde, bağışıklık kazanma ve korunmasında faydası bulunmaktadır. Bazen insan vücudundaki faydalı mikroorganizmaların sayısındaki azalma ile ek takviye olarak dışarıdan probiyotik alınabilmektedir.
Probiyotikler, ruh sağlığımızı ve bağışıklık sistemimizi destekler, vücudumuzun dengesini sağlar. Bununla birlikte ishal oluşumunun engellenmesinde, bazı alerjik rahatsızlıkların giderilmesinde de probiyotiklerin faydası bulunmaktadır.
Probiyotiklerin Yan Etkisi Var Mıdır?
Son derece faydalı olan bu mikroorganizmaları, gerek görüldüğü süreçte ek gıda takviye şeklinde de farklı formlar hâlinde almak mümkündür. Peki, dışarıdan aldığımız bu probiyotiklerin yan etkisi var mıdır?
Probiyotik takviyesi doktor tavsiyesi ile alınması gerekmektedir. Bu mikroorganizmaların vücuda girmesi ile birkaç günlük süre ile bir takım yan etkileri de görülebilmektedir. Baş ağrısı, gaz, şişkinlik, karın ağrısı, kabızlık, susuzluk gibi yan etkiler görülebilmektedir. Doktor tavsiyesi ile düşük dozlarda başlanılan probiyotikler vücudun alışması ile hem yan etkiler daha az görülecektir hem de doğru dozlarla gerekli takviye alımı gerçekleştirilecektir.