Sucukta mikroorganizmaların üremesini engellemek için konulan katkı maddelerinin kararında kullanılması gerektiğini belirten Ahmet Yaman, "Sucukta kullanılan nitrat ve nitrit zehirleyici etkisi bilinerek onaylanmış katkı maddeleridir. Çünkü sucukta oluşan 'Clostridium botulinum' denilen mikroorganizmayı engelliyor. 'Clostridium botulinum' da botoks yapımında kullanılan zehri salgılıyor. İçerisinde 'Clostridium botulinum' denilen mikroorganizma oluşan sucuğun yenilmesi durumunda sinir sistemini felç oluyor. Sinir sistemi felç olan bir kişi ölümcül risk taşıyor. Nitrat ve Nitritin katılması zorunlu, ancak miktarı aşmamak lazım. Türk Gıda Kodeksi'nin uygun gördüğü ortamlarda kullanmak lazım. Pazarlarda, bilinmedik yerlerde, merdiven altında yapılan sucuk ve salamların yenilmesi son derece sakıncalıdır. Bilinmeyen, nereden geldiği belli olmayan, içindeki katkı maddeleri bilinmeyen sucukların tüketilmesi son derece sakıncalı" dedi.
Karaciğerde biriken Clostridium botulinum'un toksik etkisi yaptığını söyşleyen Ahmet Yaman, "Nitrat katılmazsa Clostridium botulinumun karaciğerde birikerek üremesi söz konusu. Bu da vücut koruma sistemine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Çocuklar ve yaşlılar sucuğun içinde oluşan mikroorganizmanın zehrini alırsa kişiyi öldürme riski var. O yüzden de sucuğa Türk Gıda Kodeksi'nin koyduğu kurallara göre nitrat ve nitrit katılması lazım" diye konuştu.
Mutlu YUCA- Koray YILMAZDEMİR/BOLU, (DHA)