Gün Haber

Harry Potter'ın ünlü oyuncusu Maggie Smith hayatını kaybetti

Harry Potter serisinde “Profesör Minerva McGonagall” karakterini canlandıran ünlü oyuncu Maggie Smith, 89 yaşında hayatını kaybetti.
ABONE OL
Abone Ol
Harry Potter'ın ünlü oyuncusu Maggie Smith hayatını kaybetti
Haberler / Dünya
27 Eylül 2024 Cuma 17:01
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Ünlü oyuncunun hayatını kaybettiğini ailesi açıkladı. Açıklamada “Büyük bir üzüntüyle Dame Maggie Smith’in ölümünü duyurmak zorundayız” dendi. 1934 doğumlu Smith, İngiltere-Oxford’da büyüdü. Smith, kariyerine genç yaşta tiyatro sahnelerinde başladı. 1969’da Muriel Spark’ın romanından uyarlanan “The Prime of Miss Jean Brodie” filmindeki başrolüyle “En İyi Kadın Oyuncu Oscar”ını kazandı.

MAGGIE SMITH KİMDİR

İngiliz aktris. Geniş ve çeşitli bir kariyere sahip olan oyuncu altmış yılı aşkın bir süredir sahne, film ve televizyonda yer almaktadır. Smith, 50'nin üzerinde filmde görünmüş ve İngiltere'nin en çok tanınan oyuncularından biri olmuştur.

Smith oyunculuk eğitimini Oxford Playhouse School'da aldı ve 1952'de Oxford revülerinde ve 1955'te Londra'da sahne aldı. İlk kabulünü Broadway'in 1956'daki revüsü New Faces'la almış ve Share My Lettuce (1957–58)'ın Londra revüsünde baş komedyen rolünü üstlenmiştir. Sonrasında Old Vic Londra tiyatrosunda düzenli olarak görünmeye başlamıştır. Jean Anouilh'in The Rehersal (1961) çalışmasında, Peter Shaffer’in bağlı komedileri The Private Ear and The Public Eye (1962) ve Jean Kerr’in Mary, Mary (1963) oyunlarında ününü sağlamlaştırdı.

Smith ekran karşısındaki ilk oyunculuğunu 1958'de Nowhere to Go ile yapar. Ancak uluslararası ününe En İyi Kadın Oyuncu Oscarı kazandığı The Prime of Miss Jean Brodie'deki (1969) aynı adlı roldeki performansıyla ulaşmıştır.

1978 yılında Neil Simon'un Broadway oyunu California Suite'in film uyarlamasında rol aldı. Filmde kocası (Michael Caine tarafından canlandırıldı) ile sürekli tartışan Oscar adayı bir aktrisi canlandırdı, performansıyla kendisi de En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'nü kazandı. Smith, aynı zamanda Manzaralı Oda (1985) filminde canlandırdığı İtalya'da seyahat eden genç bir kadının hasta bakıcısı ve Gosford Parkı (2001) filminde canlandırdığı kontes rolleriyle Akademi Ödülüne aday gösterildi.

21. yüzyılın başında J.K. Rowling'in popüler Harry Potter serisinin film uyarlamalarında Profesör Minerva McGonagall rolünü canlandırdı ve Shakespeare'in eserinin animasyon parodisi Sevimli Cüceler Cino ve Jülyet (2011) için seslendirme yaptı

Smith geç 20. ve erken 21. yüzyılda sahnelerde rol almaya devam etti. William Congreve’ın West End yapımı The Way of the World, (1984) Shaffer'in Lettice and Lovage (1987) ve Edward Albee'nin Three Tall Women (1994) gibi saygın yapımlarda yer almış ve sonraki bir Broadway yapımı Lettice and Lovage için 1990'da Tony Ödülü almıştır.

Smith bazen televizyonda yer almıştır. David Copperfield (1999) ve Emmy Ödülü aldığı My House in Umbria (2003) gibi TV filmlerinde oynadıktan sonra aristokrat bir aile ve onların hizmetçilerini konu alan bir dönem draması Britanya televizyon dizisi Downton Abbey'de rol almıştır. Dizi 2010'dan 2015'e kadar devam etmiş ve zengin dul Grantham kontesi Violet rolündeki performansı ile de Altın Küre ve Emmy kazanmıştır.

Smith 1990'da Dame Commander of the Order of the British Empire (DBE) unvanı almış ve 2014'te Companion of Honour (CH) olmuştur.

(Odatv.com)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber