Cumhuriyet’ten Gamze Bal’ın haberine göre, Konya'daki bir süt toplama merkezinde, çalışanlardan birinin süt tankerinin içerisinde banyo yaptığı görüntülerin sosyal medyada paylaşması gündem olmuştu. Bu olayın ardından şok bir gerçek ortaya çıktı. Fabrikanın, Benefit Hayvancılık’ın Ak Gıda, Berberoğlu Süt, Ayca Süt ve birkaç Konyalı mandıraya süt tedarik ettiği belirtildi.
FİRMADAN AÇIKLAMA GELDİ
Konya süt piyasasından edinilen bilgiler sonrası ulaşılan Ak Gıda, “Yaşanan olayla gündeme gelen süt toplama merkezinden süt alımımız bulunmamaktadır. Konya’daki süt tedariğimizi, bölgedeki diğer üretici birlikleri ve çiftliklerden doğrudan alım yaparak sağlıyoruz” açıklamasını yaptı.
NET BİLGİ VERİLMEDİ
Konya Ticaret Odası aracılığıyla ulaşabilen Ayca Süt’ün bir yetkilisi ise Benefit’ten hammadde tedarik etmediklerini, yalnızca geçmiş aylarda nakliye hizmeti aldıklarını aktardı. Hem ilgili ticaret ve sanayi odaları hem internet siteleri aracılığıyla ulaşılmaya çalışılan Berberoğlu Süt ise telefonlara yanıt vermedi.
2019'DA 100 BİN TL SERMAYE İLE KURULDU
Benefit, Konya ve çevresinde günlük 80 ton süt toplayan bir “süt tüccarı”. Ortaklarından Ali Osman Taşkın’ın yüzde 75, Ramazan Topak’ın yüzde 25 hissesinin bulunduğu firma, 2019’da 100 bin TL sermaye ile kuruldu. Konya Karatay’da faaliyet gösteriyor. Bu firmadan süt tedarik ettiği belirtilen söz konusu markaların ortak özelliği de ya merkezlerinin ya üretim tesislerinden birinin Konya’da ya da Konya civarında bulunması.
VATANDAŞ TARAFINDAN SIK KULLANILAN MARKALAR
Örneğin, ülke genelinde çiğ süt tedarik bölgelerine yakın konumlandırdığı 5 üretim tesisinden birisi Karaman’da bulunan Ak Gıda, İçim marka süt ürünlerini, Dost marka bazı süt ve yoğurt ürünlerini ve yine Pervin marka tereyağını üretiyor. Yıldız Holding ile BİM’in ortak kuruluşu olan Ak Gıda, 2015’te Fransız süt devi Lactalis’e satılmıştı. Ak Gıda bugün, günlük 5 bin ton süt işleme kapasitesine sahip en büyük üreticilerden biri.
PASTÖRİZE İŞLEMİ DE YETERSİZ KALABİLİR
Benefit’teki skandal görüntüler sonrası gıda sağlığı ve yetersiz denetimler bir kez daha gündeme geldi. Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü, “Süt toplama kazanlarına boşaltılan sütler daha sonra pastörize edilince hastalık yapıcı bakteriler yok edilir. Ancak sütün içindeki kirlilik (toz, toprak, kıl gibi) pastörize işlemiyle gidilmez” dedi. “Böyle bir olayda tedarikçi firmaların suçu yok” diyen Üzümcü, “10 kişiden fazla kişinin çalıştığı yerlerde gıda mühendisi çalıştırılma zorunluluğu var. Küçük işletmelerde ise sorumluluk tamamen firma sahibine ait. Firmanın küçüklüğüne büyüklüğüne bakılmaksızın gıda mühendisi çalıştırılmalı. Süt firmaları özel kategoriye alınıp sık denetlenmeli” diye konuştu.
SLAVA SÜT'TEN AÇIKLAMA
Slava Süt konuyla ilgili yaptıkları yazılı açıklamada kendilerinin süt almadıklarını belirtti. Slava Süt'ten yapılan açıklama şöyle:
Haberin Videosu
Nedim 9 Kasım 2020 Pazartesi 07:38
|
A.Rıza ÖZÇELİK 8 Kasım 2020 Pazar 14:09
|
Bilal 8 Kasım 2020 Pazar 11:58
|
Bilal 8 Kasım 2020 Pazar 00:48
|
Nusret 7 Kasım 2020 Cumartesi 18:33
|