Sektöre yeterli teşvik verilirse toplam istihdamın yüzde 20'si olan yaklaşık 140 bin kişiye iş ve aş potansiyeli olduğuna dikkat çekti.
Toplam istihdamı resmi olarak 700 binlere yakın olarak belirlenen sektörde bu artış gerçekleşirse 140 bin kişi ek iş bulacak. Gayri resmi rakamlar baz alınırsa kayıt dışının yoğun olduğu sektörde çalıştığı tahmin edilen işçi sayısı 2.5 milyona ulaşıyor ve bunun yüzde 20'si ise 500 bin kişiye ek istihdam anlamına geliyor. Konuyla ilgili DHA'ya açıklama yapan Türkiye Moda ve Hazırgiyim Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Örün, yanlış söylemler sonucu çalışanların başka sektörlere geçtiğini hatırlattı. Örün, "Siparişlerin artışıyla işgücü açığı oluştu. Öte yandan kaçmış istihdam da geri dönmüyor, ancak son dönemdeki yeni yönelişlerle birlikte Türkiye genelinde yüzde 20- 25 ek istihdam yaratılabilir" dedi.
'GİDENLER GÜVENLİKÇİ OLDU'
Tekstil ve hazırgiyim sektörünün her şeye rağmen ihracat, katma değeri yüksek üretim ve istihdamda lokomotif sektör olduğuna dikkat çeken Nedim Örün, özellikle istihdam ve çalışan yapısı gibi konularda değişim yaşandığını anlattı. Küresel krizin yanı sıra "Türkiye tekstil ve hazırgiyimden çıkmalı" söylemlerinin çalışanları ve firma sahiplerini sektörden uzaklaştırdığını söyleyen Örün, "Özellikle güvenlik, temizlik hizmetleri gibi sektörlere yoğun bir yönelim olduğunu biliyoruz. Maalesef tekrar sektöre dönmek istemiyorlar. Ama gençlerden bir yöneliş var" diye konuştu.
SİPARİŞLER ARTTI İŞGÜCÜ AÇIK VERDİ
Örün, imalatın yanı sıra tasarım ve pazarlamaya da gençlerin ilgisinin artmasının kendilerini memnun ettiğini dile getirdi. Örün, "Kriz içindeki Avrupa ülkeleri taşıma maliyetlerinden kurtulmak için siparişlerini Uzakdoğu'dan Türkiye'ye kaydırınca bir işgücü açığı oluştu. Belki eski çalışanlar dönmüyor ama gençlerin sektörümüze yönelmesi bu açığı kapatmaya başladı. Öte yandan diğer sektörlere çok daha iyi bir ücret sunan hazırgiyim sektöründe geçtiğimiz 5 yıla göre önümüzdeki birkaç yıl içinde yüzde 20-25 ek istihdam yaratılacağını düşünüyorum. Bu gerçekleşirse Türkiye geneli istihdamın da önemli kısmını biz sağlamış olacağız" dedi.
TEŞVİK TALEBİ
Türkiye genelinde bölgesel değil sektörel teşvik istediklerini de vurgulayan Nedim Örün, ülkenin en büyük sorunlarından birinin işsizlik olduğuna değinerek, "Bize eşit teşvik verilirse işsizlik sorunun çözümüne de önemli katkılar sunarız" diye konuştu.