Habertürk yazarı Yasemin Güneri, Yargıtay’ın verdiği son kararı aktardı. Güneri “Yargıtay, ‘Yeni kocanın soyadı, eski kocadan olan çocuğa verilemez’” başlıklı yazısında boşanan çiftleri ilgilendiren karara değindi.
SİVAS'TA AÇILAN DAVA
Yasemin Güneri, Sivas’ta başlayan hukuk sürecini şöyle anlattı:
“Mutlu bir hayat yaşamak için evlendiniz. Çocuğunuz oldu. Daha sonra yaşanan bazı sorunlar nedeniyle boşanma kararı aldınız ve boşandınız. Çocuğunuzun velayetini de aldınız. Boşandıktan sonra yeniden evlenme kararı aldınız. Ve yeniden evlendiğiniz eşinizin soyadını, velayeti sizde olan çocuğunuza vermek istediniz…
Hikaye tam da böyle başlıyor. Sivas Aile Mahkemesi, ortak çocuk Umut’a yeni evlendiği eşinin soyadını vermek isteyen annenin açtığı davayı görüştü.
Davacı kadın dava dilekçesinde; ortak çocuk Umut'un babası olan davalı V. Yıldızhan ile Sivas Aile Mahkemesi’nin verdiği kararla boşandıklarını, ortak çocuk Umut'un velayetinin kendisine verildiğini, ikinci evliliğini G. Yerlikaya isimli şahıs ile yaptığını, ortak çocuk ile kendi soyadlarının farklı olmasından dolayı sorunlar oluştuğunu ileri sürerek, ortak çocuk Umut'un ‘Yıldızhan’ olan soyadının ‘Yerlikaya’ olarak değiştirilmesini talep ve dava etti.
Hukuki uyuşmazlık; evlilik birliği içinde doğan çocuğun evlilik içinde doğumla kazandığı soyadının, davacı annenin ikinci evliliği nedeniyle kazanmış olduğu soyadı ile değiştirilmesinin mümkün olup olmadığıydı.
Mahkeme, annenin yaptığı başvuruyu kabul ederek, velayeti kendisinde olan çocuğa annenin, ikinci eşinin soyadını verebileceğine karar verdi.”
“DAVANIN REDDİ GEREKİRKEN…”
“Oldukça tartışma yaratacak olan bu karar, kanun yararına bozma yoluyla Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’ne geldi” diyen Güneri, yazısını şöyle sürdürdü:
“Daire, yerel mahkemenin kararını bozdu. Bu kararla; velayeti kendisinde olan anne, yeni evlendiği eşinin soyadını eski eşinden olan çocuğuna veremeyecek.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi verdiği kararda şu görüşleri dile getirdi:
‘Türk Hukuk Sisteminde evlilik birliği içinde doğan çocuğun, babasının soyadını alabileceği veya içtihatlarla gerçekleşen duruma göre boşanma sonucu velayeti kendisine verilen annenin bekarlık soyadının çocuğun üstün yararının bulunması halinde alabileceği ve bu konuda başkaca bir yasal düzenlemenin bulunmadığı anlaşılmaktadır. Gerçekleşen bu durum karşısında davanın reddi gerekirken kanun hükümlerinin yorumunda yanılgıya düşülerek davanın kabulüne karar verilmesi usul ve kanuna aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir.’
“YENİ KOCANIN SOYADININ VERİLMESİNE İLİŞKİN YASAL BİR DÜZENLEME YOK”
Kararı veren Daire’nin başkanı Ömer Uğur Gençcan, karara ilişkin şunları söyledi:
"Boşanma sonucu çocuğunun velayetini alan kadının çocuğuna, yeniden evlendiği kocasının soyadını veremeyeceğine karar verdik. Biz, boşanma halinde velayet kendisine verilen annenin çocuğun soyadını değiştirme talebini sadece onun kızlık soyadına ilişkin kabul ediyoruz. Bu başvuruda yeniden evlendiği eşinin soyadını çocuğuna verme talebi vardı. Verdiğimiz kararla ‘Çocuk babasının soyadını taşır. Çocuğunun soyadının değiştirilmesinin tek yolu da içtihat olarak da yerleşti, annenin kızlık soyadını alması şeklinde. Yeni kocanın soyadının verilmesine ilişkin yasal bir düzenleme yok."