Merkez Osmangazi İlçesi İbrahimpaşa Mahallesi’nde, mahkemenin karşısında kurulduğu için, adını buradan alan Mahkeme Fırını, 119’ncu yaşını kutluyor. Balkanlardan göç eden Ali ve Mehmet Dayılar tarafından 1892 yılında kurulan Mahkeme Fırını, dayıdan yeğene bir asırdan beri aynı lezzeti aktarıyor.
Bursalıların sabah erken saatlerde alabilmek için uzun kuyruklar oluşturduğu tuzlu çubuğu, tatlı halka ve üzümlü kurabiyeleri ile ününü Türkiye’ye duyuran Mahkeme Fırını, İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi büyük şehirlere franchising hizmeti vermek için görüşmelere başladı. Tarihi lezzetin bozulmaması için 100 yılı aşkın bir süredir aynı malzemeleri kullanan Mahkeme Fırını, üretimini de kara fırınlarda gerçekleştiriyor. Mahkeme Fırını'nın 4'ncü kuşak işletmecisi Alaattin Kuzencik, tek hedefinin 119 yıllık müesseyi yaşatmak olduğunu belirterek, “100 yılı aşkın bir süredir ayakta durmak kolay değil. Tuzlu çubuk, tatlı halka ve üzümlü kurabiyelerimizin lezzeti Türkiye dışına bile taştı. Biz buradan kargolarla yurt dışına ürünlerimizi göndermeye başladık. Bu güne kadar reklam çalışması yapmadık. Lezzetimizi tadan ve duyanlar burada sabahları kuyruk oluyor. Araçlarla geliyorlar" dedi.
Mahkeme Fırını’nın Bursa'nın markalarından biri olduğunu belirten Kuzencik, fırının tarihinde mirasçıların dayı-yeğen olduğunu ama kendisinin en büyük arzusunun 5’nci kuşak olan kızıları 21 yaşındaki Melis ve 10 yaşındaki Sena Kuzencik’e fırını devredeceğini söyledi.
Sebile ÇETİN/BURSA, (DHA) -