İzmir’de meydana gelen depremin ardından Bağcılar’daki vatandaşlar, olası bir şiddetli depreme karşı evlerinin dayanıklı olup olmadığını öğrenmek için Bağcılar Belediyesi’ne başvurabilir. Yetkililer, başvurular neticesinde bina dayanaklılık testini yapıyor. Belediyenin Kentsel Tasarım Müdürlüğü de talepler doğrultusunda bir plan hazırlayıp çalışmalarına başlıyor.
ÖRNEKLER MAKİNELERDE BASINCA TABİ TUTULUYOR
Yapı uzmanları depreme karşı dayanıklılık tespitini iki farklı yöntemle yapıyor. Birincisi klasik olarak da tabir edilen ‘Karot alma’ yöntemi. Binanın alt kat ya da uygun katlarından betonlardan karotla numune alınıyor. Alınan numuneler yapı ve zemin laboratuvarına götürülerek buradaki makinelerde basınca tabi tutuluyor. Basınca dayanamayan karot örnekleri kırılıyor. Bu binanın riskli olduğunu gösteriyor. Ayrıca deprem yönetmeliğine göre en küçük katsayının C25 olması gerekiyor.
C20 ALTINDAKİ KOLONLAR RİSKLİ GRUBA GİRİYOR
İkinci yöntemle ise binaya tahribat vermeden sismik aletle testler yapılıyor. Yetkililer bunu doktorun stetoskop ile hastasının akciğerini dinlemesine benzetiyor. Yapı uzmanları da ellerindeki sismik cihazı duvarın uygun bir yerinden betona dayayıp titreşimleri dinliyor. Ulaşılan veriler sisteme yükleniyor ve burada karşılaştırmalar yapılıyor. Deprem yönetmeliğine göre C20’nin altındaki kolonlar riskli gruba giriyor. Bu tablo bir ihbar kabul edilerek betondan numune alımı yapılıp binanın depreme dayanıklılığıyla ilgili gerçek sonuç ortaya çıkarılıyor. Binaların sağlamlık testinin yanında beton içindeki demirler de inceleniyor. Demirlerin nervürlü olmasına dikkat ediliyor. Riskli olduğu kesinleşen binalar için boşaltım ve yıkım işlemleri başlatılıyor. Her iki yöntemde de binanın deprem güvenli olup olmadığıyla ilgili rapor, hak sahiplerine bildiriliyor.
“TÜM HEMŞERİLERİMİZE YARDIMCI OLUYORUZ”
Kentsel dönüşüm ve bina yapımına çok dikkat ettiklerini söyleyen Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, “Belediyemiz bünyesinde hizmet veren laboratuvarımız var. Bize müracaat eden tüm hemşerilerimize bu konuda yardımcı oluyoruz. Mesai arkadaşlarımız en iyi şekilde destek veriyorlar. Rabbim inşallah böyle bir afeti bir kez daha yaşatmasın” dedi.
Maddi durumu yetersiz vatandaşların binalarından numune alma işlemi belediye tarafından ücretsiz olarak yapılıyor.
İSTANBUL, (DHA)