Gün Haber

Berlin'de Neşet Ertaş rüzgarı

Uzun yıllar Almanya’da yaşayan halk ozanı Neşet Ertaş için Berlin’in Schöneberg semtindeki Bülowstrasse metro istasyonuna bir anı plaketi asıldı.
ABONE OL
Abone Ol
Berlin'de Neşet Ertaş rüzgarı
Haberler / Dünya
20 Eylül 2024 Cuma 08:06
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Uzun yıllar Almanya’da yaşayan halk ozanı Neşet Ertaş için Berlin’in Schöneberg semtindeki Bülowstrasse metro istasyonuna bir anı plaketi asıldı.

Neşat Ertaş’ın Almanya’da 1980-85 yılları arasında Bülowstrasse üzerinde bir saz dükkanı bulunuyordu. Bu saz dükkanının yakınlarındaki tren istasyonu önünde düzenlenen plaket asma törenine Yeşiller partili Gıda ve Tarım Bakanı Cem Özdemir ve gazeteci Can Dündar da katıldı. Plaketin üzerinde, "Müziğiyle Türkiye, Almanya ve Avrupa’daki insanlarda hayranlık uyandırdı. Ertaş, Türk halk müziğinin olağanüstü bir temsilcisiydi" ifadeleri yer aldı.

Berlin Eyaleti Kültür ve Sosyal Uyum Senatörlüğü'nün açıklamasında, Berlin’de anı plaketlerinin bu şekilde onurlandırılan kişilerin eski evlerine yerleştirildiği, Neşet Ertaş'ın çalışmaları Bülowstrasse metro istasyonuyla yakından bağlantılı olduğundan, ilk kez bir Berlin anı plaketinin bir tren istasyonuna yerleştirildiği belirtildi.

Gazeteci Can Dündar ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Neşet Ertaş adına Berlin’de bir plaket asılması için kendisinin girişimde bulunduğunu belirterek, "Bülowstrasse’de, kapanmış olan Türk Pazarı’nda bir saz dükkanı vardı; orası böyle bir plaket için ideal mekandı. 2022 Ağustos’unda Alman Kültür Bakanlığı’na başvurdum. Neşet Ertaş’ın önemini ve böyle bir plaketin taşıyacağı anlamı anlattım. O, sadece kuşaklar yetiştirmiş, önemli bir müzisyen değil, Almanya’da yaşayan, farklı fikir ve inançtan insanları da birbirine yaklaştıracak, güçlü bir ortak paydaydı. Bakanlık, başvuruma bir yıl sonra, Ağustos 2023’te olumlu cevap verdi. Plaketin ve törenin hazırlanması da bir yıl sürdü. Nihayet başvurumdan tam iki yıl sonra plaketi asma noktasına geldik" açıklamasında bulundu. Milletvekili Cem Özdemir de sosyal medya hesabından törene ilişkin fotoğraflar paylaştı.

Ertaş, 1979-2000 yılları arasında Almanya’da yaşamını sürdürmüştü. Anadolu halk müziğinin en önemli saz ve söz ustalarından 1938 doğumlu Neşet Ertaş 2012 yılında hayatını kaybetti.

(Odatv.com)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber