Gün Haber

Avrupa’da aşırı sıcaklar 47 bin ölüme yol açtı

Halit Çelikbudak
ABONE OL
Abone Ol
Avrupa’da aşırı sıcaklar 47 bin ölüme yol açtı
Haberler / Antalya
14 Ağustos 2024 Çarşamba 07:32
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Dünyanın büyük bölümü günlerdir sıcaklardan kavruluyor. Geçen 2023 yılı dünya çapında kaydedilen en sıcak yıl olmuştu. Bu yıl da rekor kırılmasından hareket ediliyor. Uzmanların tahminlerine göre yalnızca Avrupa'da geçen yıl yüksek sıcaklıklar nedeniyle 47.000'den fazla kişi hayatını kaybetti. "Barselona Küresel Sağlık Enstitüsü" tarafından yürütülen ilgili çalışma Nature Medicine dergisinde yayınlandı.

Uluslararası araştırma grubu 35 Avrupa ülkesinde aşırı sıcakların yol açtığı ölümleri araştırmak için Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) 96 milyondan fazla ölüme ilişkin verilerini kullanmış. Buna göre geçen yıl Avrupa'da sıcaktan dolayı 47 bin 690 ölüm yaşanmış.

Nüfus büyüklüğü dikkate alındığında araştırmacılar, sıcaktan kaynaklanan ölüm oranlarının en yüksek olduğu ülkelerin Güney Avrupa'da olduğunu tespit etmiş. Tahminde ilk dört sırada Yunanistan (milyon kişi başına 393 ölüm), Bulgaristan (229), İtalya (209) ve İspanya (175) yer alıyor. Almanya'da ise bu oranın 2023'te milyon kişi başına 76 ölüm olduğu belirlendi. 2023 yılında Almanya'da aşırı sıcaktan kaynaklanan 3.200 ölümün gerçekleştiği açıklanmıştı.

İncelenen hemen hemen tüm ülkelerde aşırı sıcaktan ölen kadınların sayısı erkeklerden çok daha fazla. Kaydedilen sıcaktan ölümlerin yarısından fazlası, Temmuz ortası ile Ağustos 2023 arasındaki sıcak hava dalgaları sırasında meydana gelmiş.  


Sorun: En az 30 derece sıcak olan sıcak günlerin sayısı, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana neredeyse üç katına çıkmış. Ve iklim değişikliği nedeniyle sıcaklıklar artmaya devam edecek. Almanya’da Alman Hava Durumu Servisi Tıbbi-Meteorolojik Araştırma Merkezi'ndeki uzmanlar "Gelecekte sadece daha yüksek ortalama sıcaklıklarla karşılaşmayacağız, aynı zamanda daha fazla ve daha uzun sıcak hava dalgaları da yaşayacağız" diyor.

"Ortalama sayıları yılda üçten beşin üzerine çıkacak ve daha uzun sürecek. Şu anda ortalama süre beş gün civarında, ancak bu yüzyılın sonuna kadar ortalama sekiz günün üzerine çıkacak." Bütün bunlar özellikle yaşlılar olmak üzere daha fazla insanın sıcaktan muzdarip olmasına ve bunun sonucunda muhtemelen ölmesine neden olabilir.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber