Gün Haber

Akdeniz aşırı ısınıyor

Halit Çelikbudak
ABONE OL
Abone Ol
Akdeniz aşırı ısınıyor
Haberler / Türkiye
17 Ağustos 2024 Cumartesi 09:11
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Akdeniz aşırı ısınıyor. İspanyol denizcilik araştırma merkezinin Cuma günü Agence France-Presse'ye (AFP) verdiği bilgiye göre, Akdeniz’de en yüksek günlük su sıcaklığı 15 Ağustos Perşembe günü kaydedildi.

Barselona Deniz Bilimleri Enstitüsü'nden (ICM) araştırmacı Justino Martinez, 15 Ağustos'ta Akdeniz'in günlük ortalama yüzey sıcaklığının 28,9 dereceye ulaşarak 24 Temmuz 2023'te ölçülen 28,71 derecelik rekorunu kırdığını söyledi.



Uzman Martinez, AFP’ye 'Dikkat çekici olan, belirli bir günde maksimuma ulaşmak değil, rekor kırmadan bile bu kadar yüksek sıcaklıkları uzun süre gözlemlemek. Yüzey sıcaklıkları uzun bir süredir anormal derecede yüksek‘ diyor.

Bu değerlerin Avrupa Kopernik Gözlemevi'nin denizcilik hizmetinden alınan ve 1982 yılına kadar uzanan uydu verilerinden geldiği işaret ediliyor.  1980'lerden bu yana Akdeniz her on yılda ortalama 0,4 derece ısındığı belirtiliyor.

Uzmanlar sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 90'ını emen denizlerin ve okyanusların ısınması, insan faaliyetlerinden, özellikle de fosil yakıtların (petrol, gaz ve kömür) yakılmasından kaynaklanan küresel ısınmayla doğrudan bağlantılı olduğunu söylüyorlar

İspanyol uzman denizlerdeki aşırı ısınmasının, bazı türlerin göçü ve istilacı türlerin yayılması da dahil olmak üzere deniz bitki ve hayvan yaşamını etkileyeceğini söylüyor.  

Türkiye’de Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 1970-2023 yılları Deniz Suyu Sıcaklığı Analizi raporlarına göre 53 yıl öncesine kıyasla, son 10 yılda Marmara 1,9 derece, Akdeniz ve Ege 1,3'er derece, Karadeniz 1,2 derece daha ısınmış. Küresel ısınmanın etkilerinin ciddi düzeyde gösterdiği son 10 yılda Türkiye'de dört denizde, su sıcaklığının 1 derecenin üzerinde arttığı görülmüş.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu da Ocak ayında AA’verdiği demeçte Akdeniz’in iklim değişikliğinden en fazla etkilenen bölge olduğunu ifade etmiş. ‘Akdeniz’deki sıcaklık artışı ortalama 1,5 dereceyi buluyor. Antalya Körfezi‘nin açıklarında da benzer şekilde 1,5 derece sıcaklık artışları yaşanıyor' demiş.

Prof. Dr. Barış Salihoğlu, Aralık ayı ortasında deniz yüzey suyu sıcaklığının Mersin Körfezi’nde 22, İskenderun ve Antalya Körfezi’nde ise 21,5 derece ölçüldüğünü söylüyor,  bu değerlerin, bu dönemde ölçülen en yüksek rakamlar olduğunu işaret ediyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber