Gün Haber

'Ormanlar odun-kereste deposu olarak görülemez'

Rize’nin Çayeli İlçesi Senoz Vadisi’nde yüzlerce yıllık şimşir ağaçlarının kuruduğu gerekçesiyle kesilmesine tepkiler sürüyor. TEMA Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer, bu uygulamalardan vazgeçilmesini istedi, yaşayan bir hazine olan Doğu Karadeniz ormanlarının 'odun- kereste deposu' olarak görülmemesi gerektiğini söyledi.
ABONE OL
Abone Ol
'Ormanlar odun-kereste deposu olarak görülemez'
Haberler / Türkiye
22 Aralık 2011 Perşembe 14:16
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Doğu Karadeniz ormanlarının biyolojik çeşitlilik bakımından ülkenin en zengin ormanları olma vasfını taşıdığını anlatan Nevzat Özer, doğal ve yaşlı ormanları acımasızca katleden insanoğlunun yaşamını sürdürmesi için ihtiyaç duyacağı biyolojik zenginliği yok ettiğini belirtti. Özer, şunları söyledi:
"Dünya Koruma İzleme Merkezi bölgemiz ormanlarını, daha iyi korunmaya acil ihtiyacı olan 100 ormandan biri olarak değerlendirmektedir. Dünya Doğayı Koruma Vakfı ve birçok saygın kuruluşun desteği ile hazırlanan raporda da Doğu Karadeniz ormanları, dünyadaki savunmasız 200 önemli karasal bölgeden biri olarak belirlenmiştir. Bu çok iyi korunması ve yönetilmesi gereken doğal ormanlar ne yazık ki son 20- 25 yıldan beri dikkat çekici yanlış uygulamalara maruz kalmaktadır. Özellikle yüksek bölgelerde orman sınırı ve üzerindeki alanlarda yapılan plansız yollar, son derece kontrolsüz işletilen taş ocakları ekolojik yapı içerisinde tahribata neden olmaktadır. Bölgede sayıları 500'ü bulan HES projeleriyle akarsular tünellere alınarak yıllarca hayat verdiği vadilerden uzaklaştırılmaya başlamıştır. Doğaya telafi edilemeyecek zararlar verilmektedir."

'GENETİK REZERV OLARAK KORUMA ALTINA ALINMASI GEREKİRDİ'

Senoz Vadisi'nde şimşir ağaçlarının kesilmesinin zarar verici anlayış ve uygulamaların sürdüğünü gösterdiğini ifade eden Özer, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Burada da birkaç hatalı uygulamayı bir arada görmek mümkündür. Şimşirlerin ormandan çıkarılmasında sadece ekonomik gerekçelere göre hareket edilmiş ve gelecek vejetasyon mevsimleri beklenilmeden alelacele müdahalede bulunulmuştur. Doğanın bir süre sonra kendi kendini onarabileceği gerçeği gözden kaçırılmış, bu durum doğaya karşı fırsatçılığa dönüştürülmüştür. 400 yıllık yaşam süresinde çok sayıda çevresel koşulların üstesinden gelmiş şimşir ağaçlarının genetik rezerv olarak koruma altına alınması gerekirdi."

'ORMANLAR ODUN-KERESTE DEPOSU OLARAK GÖRÜLEMEZ'

Şimşirlerin kesilmemesi için daha da önemli gerekçenin biyolojik çeşitliliğin korunması olduğunu ifade eden TEMA Vakfı temsilcisi Özer, "Söz konusu şimşirlerin kuruması halinde bile ormandan çıkarılmaması veya önemli bir kısmının, özellikle kalın gövdeli ağaçların ormanda bırakılması gerekmektedir. Bir ormanın biyolojik çeşitliliğine ölü ağaçların önemli katkıda bulunduğu ve ormanda yaşayan türlerin üçte birine yakınının, yaşamlarını sürdürebilmek için yaşlı ağaçlara ve ölü ağaç gövdelerine bağımlı olduğu bilinmektedir. Ölü ağaçlar, algler, mantarlar, likenler, yosunlar, böcekler, kuşlar ve küçük memelilerin özel yaşam alanlarını oluştururlar. Orman verimliliği ve çevresel hizmetlerin sürdürülmesinde anahtar rolü oynar. Bu çevresel hizmetler arasında ekolojik dengenin devamı ve karbon depolanması da vardır. Bu ve benzeri uygulamalardan artık vazgeçilmesini, adeta yaşayan bir hazine olan Doğu Karadeniz ormanları odun kereste deposu olarak görülemez" dedi.

Muhammet KAÇAR/RİZE, (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber