Gün Haber
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Sıkıntılı günler
Turgut Güngör
YAZARLAR
1 Şubat 2021 Pazartesi

Sıkıntılı günler

Yolsuzlukla mücadelede Türkiye, 2012 yılından sonra geriye gidiyor. 180 ülke arasında 86. sırada.

29 ülke arasında "yaşamın en stresli" olduğunu düşünen gençler Türkiye'de. (Yüzde 72) Gençler ülkenin durumundan umutsuz. Gençlik gelecektir. Gelecekten ümidi olmayan gençlik, ülkeyi karanlığa götürür.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün "Yolsuzluk Algı Endeksi"nde 180 ülke arasında 8 yılda en çok gerileyen 5 ülkeden biri Türkiye oldu. Ne yazık ki 86. sıradayız. Bizimle aynı yerde Burkina Faso, Trinidat gibi ülkeler yer aldı. 

ADİL VE AKILLICA DEĞİL

 Çiftçiler, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası'na icralık oldular. O nedenle gıda fiyatları uçuyor. 

Bir litre sütün fiyatı 8.50 TL oldu. Bir koli yumurta 45 TL. Peynirin kilosu 60-105 TL arası değişiyor. 5 kilogram sıvı yağ fiyatı 85 TL. Ticaret Bakanlığı açıkladı: "Temel gıda ürünlerini PTT indirimli fiyatla satacak." Bir teselli haberi. Kuyruklar başlayacak. Fiyatları düşürmek veya kontrol etmek bu kadar kolay mı göreceğiz.

Doğalgaz fiyatları dolar bazında yüzde 60  düşerken tüketiciye yüzde 50 zamlı vermek, enerji fiyatları yüzde 25 gerilerken elektriğe yüzde 50 zam yapmak, hiç adil ve akıllıca olmuyor. 

Deprem Vergisi diye başlayan Özel iletişim vergisi yüzde 7.5'ten yüzde 10'a çıkarıldı. Telefon ve internet faturalarımıza yüzde 33 zam geldi. 

Sayıştay'ın denetleyemediği Türkiye Varlık Fonu'nu İngiltere merkezli Pricewaterhouse Cooper denetleyecek. Kamu bankaları, THY, PTT gibi stratejik kurumlar yabancı şirketin denetimine girecek. 

İFLASLAR VE YOKSULLUK

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Gazetesi verilerine göre 2020 yılında 99 bin 588 esnaf kepenk kapattı. Günde 275 esnaf iflas etti. IMF raporlarına göre pandemi döneminde Türkiye vatandaşına en az doğrudan destek veren ülke oldu. Milli gelirin binde 6'sı. 

DİSK Genel İş Sendikası: "Halk bir yılda 1500 dolar fakirleşti. Yoksul sayısı yüzde 8.4 arttı." Türkiye Odalar Borsalar Birliği: Kapanan şirket sayısı 2020 Aralık ayında önceki yıla göre yüzde 43.5 arttı.

MÜJDE VAR ÜRETİM YOK

Yerli uçak üretilmişti. Ne oldu bilen yok. Petrol bulundu, çıkmıyor. Doğal gaz üretim tesisi kuramadık. 8 liraya 8 saat çalışan yerli traktörü bir daha gören olmadı. 

2002'den bu yana 19 yılda 5 kez yerli otomobil üretmişiz. O meçhul araba bir türlü yollara çıkamasa da biz büyük gururla sahip çıkmışız.  (Jet Fadıl'ın 1999'da açıkladığı yerli otomobil projesini saymıyorum.) Bugün en ucuz arabanın fiyatı 200 bin TL'den başlıyor. O  parayı bulan hiç düşünmeden sipariş versin.

KENTLERİMİZ GÜVENLİ 

Dünyanın en güvenli şehirleri sıralamasında Eskişehir 8. sırada ve Münih'i geçti. Antalya 61'inci sırada Cenevre'den güvenli. İstanbul 263.sırada.

ABD Ulusal Güvenlik Raporu: "Türkiye kaygı veren ülke." Yeni bir yönetim. Bu kez çok sert. Şahinler. Biden ve ekibi başımızı çok ağrıtacak gibi görünüyor. Baskı başlıyor. Direnebilmek için ekonomik gücümüz olmalı, siyasi otorite dik durmalı ve en önemlisi iç bütünlüğümüzü sağlamalıyız. Su uyur, düşman uyumaz.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber