Gün Haber
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İnternetin karanlık yüzü
İsa Altun
YAZARLAR
5 Ekim 2020 Pazartesi

İnternetin karanlık yüzü

Veri ihlalleriyle ele geçirilen kişisel veriler, siber korsanlar tarafından Dark Web’de alınıp satılıyor ve internetin karanlık tarafında gerçekleşen bu alışveriş, bireysel kullanıcılar ve şirketler tarafından fark edilemiyor.

İnternetin arama motorları tarafından görülmeyen ve erişilmesi için farklı tarayıcıların kullanıldığı Dark Web’de çalınan kredi kartı numaralarına ve abonelik bilgilerine, saldırıya uğramış sitelerdeki hesap şifrelerine ya da DDoS saldırı paketleri de dahil olmak üzere birçok yasadışı materyale ulaşılabiliyor. Siber korsanlar, ele geçirdikleri kişisel verileri ve hesap şifrelerini Dark Web’de kaynağı izlenemeyen dijital paralar ile satışa çıkarıyor. Dünyanın büyük bir kısmının online mecralarda her zamankinden daha fazla zaman geçirdiğini ve siber tehdit riskinin oldukça yüksek olduğunu belirten Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, geliştirdikleri Dark Web Monitoring özelliği ile kişisel verileri Dark Web’de satışa çıkarılan kullanıcıların anında bilgilendirildiğini dile getiriyor.

Kötü niyetli kişiler, Dark Web’de kişisel olarak tanımlanabilir verileri satarak milyon dolarlar kazanabildikleri karlı bir iş yaratmayı başardılar. İnsan hatası, veri ihlali olaylarında önemli bir rol oynuyor ve bilgileriniz hala güvende olsa bile kişisel kimlik bilgilerinizin en nihayetinde sızdırılmasının olasılığı oldukça yüksek. Ancak son araştırmalar, kişisel verilerin nasıl tehlikeye atılabileceğini bir kenara bırakın, insanların %40'ının Dark Web’in ne olduğunu bilmediğini ortaya koyuyor.

İnternet’in Karanlık Yüzü: Dark Web

İnternetin, Google gibi arama motorları üzerinden erişilemeyen kısımlarından oluşan Dark Web, tüm bağlantıların birden çok sunucu üzerinden yönlendirilerek ve her adımda şifrelenerek kullanıcıların olabildiğince anonimleştirildiği merkezi olmayan internet siteleri ağıdır. Kişisel e-posta hesapları, sosyal medya hesapları, internet bankacılığı hesapları, şirketlerin özel veritabanlarında sakladıkları veriler, bilimsel ve akademik veri tabanlarında bulunan içerikler ve tıbbi kayıtlar Dark Web’de en çok karşılaşılan veriler olarak öne çıkıyor.

Verilerinizin Dark Web’de Satışa Çıkarıldığını Nasıl Anlarsınız?

2020 yılının ilk 6 ayında 16 milyar kişisel veri kaydının siber korsanlar tarafından sızdırıldığını ve bunun rekor bir veri ihlali olduğunu belirten Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, “Dark web, kişisel bilgilerin siber korsanlar tarafından alınıp satılabileceği bir yerdir. Bitdefender Dark Web Monitoring, karanlık web üzerinde bir ışık tutmaya yardımcı olur ve sürücü belgesi numarası, anne kızlık soyadı, fiziksel adres, e-posta adresleri, telefon numaraları, çevrimiçi hesaplar ve kredi kartı numaraları gibi bilgileriniz satışa çıkarıldığı anda size haber verir. Bu sayede e-posta adresinizin veya bir hesap numaranızın Dark Web’de satışa çıkarıldığını öğrendiğiniz anda, o hesapta oturum açmak için kullandığınız şifreyi; yeni, benzersiz ve karmaşık bir şifreyle güncelleyerek gizliliğinizi koruyabilirsiniz.” ifadelerinde bulunuyor.

……..     ………  ………

LG’den Uzaktan Eğitime Destek

LG, maddi imkânsızlık nedeniyle uzaktan eğitime katılamayan 100 öğrenciye, LG TV hediye ediyor. Pandemi süresince sağlık ve eğitim alanında desteklerini sürdüren LG, ilk etapta Türkiye çapında belirlenen 100 aileye vereceği destekle, öğrencilerin uzaktan eğitime ulaşmalarını sağlayacak.  LG, okulların online eğitim sistemine geçişiyle birlikte, maddi durumunun yetersiz olması nedeniyle uzaktan eğitime erişmekte zorlanan 100 öğrenciye LG TV hediye ederek destek oluyor. Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı (TOÇEV) ve Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) iş birliğiyle tüm Türkiye’yi kapsayan bir tarama ile belirlenen ihtiyaç sahibi öğrencilere bağışlanan TV’ler, öğrencilerin evlerine teslim edilerek eğitimden geri kalmamaları sağlanacak.  

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber