Gün Haber
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Emin Hesapçıoğlu'na sordum; 'Stokçuluk yaptınız mı?'
Dursun Gündoğdu
YAZARLAR
24 Aralık 2021 Cuma

Emin Hesapçıoğlu'na sordum; 'Stokçuluk yaptınız mı?'

Antalya’da herkesin bildiği adıyla Emin Hesapçıoğlu

Tam adıyla da; Emin Kemal Hesapçıoğlu

Onu Antalya iş dünyası petrolcü, otomotivci olarak bilir, spor dünyası ise Antalyaspor yöneticiliği ile tanır.

Bu isim, bu satırların yazarı tarafından değişik zamanlarda, hem ticari ilişkileri, hem de bir dönem cemaat diye bilinen FETÖ’cülerle birlikte olduğu iddia edilen ilişkileri yüzünden gündeme getirildi.

Bu iki bölümlük yazının ilkinde, son günlerde iş dünyasında ve otomotiv sektöründe adı araç stokçuluğu iddialarıyla anılan Hesapçıoğlu’nun bu konuda ne dediklerine yer vereceğim.

Yarın ise kendisini FETÖ ile ilişkilendirenlerin kanıt olarak ortaya koyduğu ‘Fotoğraf’ üzerinden sorduğum sorular karşısında söylediklerini, inkar ve suskunluğunu da yazacağım.

İLK KONUMUZ STOKÇULUK İDDİALARI

Hatırlarsınız, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi sonrası bayilerde araç kalmadığını öne süren satıcıların, yüzlerce otomobili boş arazilerde stokladığı ileri sürülmüştü.

Doların bir anda 18’i aşması ile durum içinden çıkılmaz bir hal almıştı.

İnsanlar paralarıyla dahi otomobil alamaz hale gelmişti.

İkinci el piyasası da doların önlenemez yükselişi nedeniyle pes etmişti.

Geçtiğimiz günlerde, Antalya Kepez’de boş bir alanda çekildiği belirtilen onlarca sıfır aracın, plaka takılarak ikinci el piyasasında fahiş fiyatla satışa sunulduğu haberleri basına yansımıştı.

Bu fotoğrafları, daha sonra Muratpaşa’da bazı sitelerin otoparklarında yan yana dizilmiş sıfır otomobillerin fotoğrafları izledi.

Araçların markaları Antalya’da iki ana bayiyi işaret ediyordu…

Ancak bunlardan biri, dedikodularda ön plana çıktı.

Deniliyordu ki, Emin Hesapçıoğlu’nun sahibi olduğu Antoto, Renault marka yüzlerce TIR ve otomobili stokladı… Kepez’deki fotoğrafı yayınlanan ambalajı sökülmemiş, gıpgıcır sıfır araçlar ona ait… Bayiden satışı liste fiyatı üzerinden yapmak zorunda. Oysa tüm Türkiye’de olduğu gibi birileri Antalya’da da bu araçları plakalandırıp galericiler eliyle ikinci el diye fahiş fiyatla piyasaya sürüyorlardı.

İddia korkunçtu…

İktidar, bunun önlemini stokçulara 2 milyon TL para cezası getirerek almaya çalışmıştı.

Ama bu kadar yüksek miktarda otomobil satışında 2 milyonluk ceza devede kulak kalıyordu.

Böyle düşünüyordu, Emin Hesapçıoğlu’nun bu işi yaptığına inananlar…

Son günlerde bir iddia ise ilkinden daha hızlı yayılmaya başladı.

Güya, devletin ilgili birimleri Emin Hesapçıoğlu’nun şirketine baskın yapmış, stoktaki araçların kayıtları kuyutları tutulmuştu.

Hesapçıoğlu da araya birilerini sokarak bu baskını örtbas ettirmişti.

Hakikaten öyle miydi?..

Bunun tek yolu vardı, onu da açıp muhatabına sormak.

Bende öyle yaptım.

Aradım sordum…

İşte, Emin Hesapçıoğlu ile aramızda geçen o konuşma;

ADINIZ STOKÇU OLARAK GEÇİYOR, DOĞRU MU?

İddiaya göre, Antalya’da TIR ve otomobil stokçuluğunda adınız geçiyor. Söylenti şu; Antalya’da size gelen sıfır araçlara plaka takıp ikinci el piyasasında daha fazla fiyata satmak amacıyla stok yapıyor muşsunuz?.. Bu TIR ve otomobil stokçuluğunda sizin ve şirketinizin de adı olduğu iddiasına ne diyorsunuz?..

Bununla ilgili tutulmuş bir tane bile tutanağımız yok. Bunlar domates tarlasından toplanacak ürün değil. Hepsinin kaydı, kuydu var. İnternete girip bakılabilir. Sigorta şirketi bile girebilir. Plakanın hangi şirkete fatura edildiği görülebilir. Bunlar denetlenmesi çok kolay bir işlem. Bizde böyle bir şey yok. Gelen giden, denetleyen veya tutanak tutan da yok. Bizde olan arabaların kime ait olduğu kayıtlıdır. Sistem böyle çalışıyor. Zaten araba bile gelmiyor. Stok yapıldığı söylenen araçların fotoğraflarını gazetelerde gören ve bizim de satışını yaptığımız markalar olduğunu bilen eşim dostum arıyor ve bana bu konuda takılıyor. Biz de gülüyoruz. Biz bu işi büyük boyutta yaptığımız için eminim bize de yakıştırmak isteyen çok olacak. Yakıştırsınlar ne diyelim. Engelleyemeyiz insanları.

Antoto üzerinden böyle bir şey yaptınız mı?

Antoto bizim şirketimiz ama bir tane bile bununla ilgili belge, tutanak tutulmadı.

Fotoğraflarda stok yapıldığı söylenen park halinde onlarca Renault var. Siz Renault’un ana bayisi değil misiniz?..

Reno’nun bayisi bir tek ben değilim. Bakın bizim araba stoğumuz yok. Bizim kendi otoparkımız var. Başka yere de indirmem araçları… Gazetelerde yayınlanan fotoğrafları bende gördüm. Mahalle arasına indirmişler. Bizim öyle bir stoğumuz yok. Böyle bir şey yaparsanız Reno bayiliğinizi iptal eder.

Bunu yapanlar var ama…

Herkes her şeyi yapıyor biliyorsunuz ülkede… Bundan rant elde etmek için yapanlar da var. Nasıl rant elde ettiklerini de bilmiyorum. Stoklayıp, bekletip, satabilirler. Biz dövizin düştüğü ilk gün yüzde 10 indirim yaptık.

Sıfır araçlar belli bir kar marjıyla satılıyor. Bunun için de bayiler araçlara plaka takıp ikinci el olarak daha fazla fiyata satıyor diye biliyoruz. Sistem bu mu?..

Bunun yasası var. Diyor ki kanun, ana distribitörün yayınladığı fiyat üzerinden yüzde 10’dan fazla iskonto yapamazsın…Yanlış yapmak zordur. Bin kişilik ekibim var benim. İşi gücü bırakıp bu işlere mi bakacağım. Böyle bir vaktim de yok, ihtiyacım da yok.

Çalışanlarınız yapmış olabilir mi?

Yapamazlar. Bizdeki denetim çok sıkıdır.

Bunu yapan birileri olmuş ki gazeteler bu stok ve plakalı sıfır araçları görüntülemiş.

Evet gördüm. Ama diğer Reno bayisi de Zamanlar’dır.  60 senelik bayidir. Bana göre yapmaz. Sormadım ama imkansız yapmaz. Öyle biliyorum.

Antalya’da Reno’nun iki bayisi var. Siz ‘Biz yapmadık, Zamanlar da kesinlikle yapmaz’ diyorsunuz. Peki, Kepez’de, Muratpaşa’da boş alanlara stoklanan yüzlerce Reno marka araç var. Bunlar kimin?..

Antalya, Türkiye’nin çok güzel bir araba pazarı… Antalya’da gezinen arabaların yüzde 50’si Antalya’ya kayıtlıdır. Türkiye’nin en büyük rent-a car stoğu, Türkiye’nin en büyük turizm araç stoğu var burada… Ardahan’daki adam alıp getiriyor, burada stokluyorsa ve ikinci el diye satıyorsa bilemem. Ama o aracın plakası gözüküyorsa, baktığınızda o aracın kayıtlı olduğu şirketi bulmamanız mümkün değil. Sahte bir plaka takıyorlar mı onu da bilemem…

TIR’lar için de aynı yöntem uygulanıyor, plaka takılıp ikinci el olarak daha fazla paraya satılıyor iddiası için ne diyorsunuz?..

Ben aynı zamanda MAN bayisiyim de… MAN’ın tüm dünyada üreteceği TIR sayısı 72 bin…

2021’de kaç tane TIR sattınız?..

10 tane yoktur.

YARIN: FETÖ İLE İLİŞKİSİ OLDUĞU İDDİALARI İÇİN NE DEDİ ?

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber