Gün Haber
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bir inat uğruna
Turgut Güngör
YAZARLAR
22 Kasım 2021 Pazartesi

Bir inat uğruna

Göğsünü geriyor övünüyorsun..."Ben ekonomistim" diyorsun ya, sözü uzatmadan söyleyeyim. Ekonomist olan, yoksul halk. Ucuz ekmek kuyruğunda bekleyen garibanlar. Evinde çocuğunun karnını doyurmak için ekmeğin içine pilav koyan çaresiz ama onurlu insanlar. Ekonominin kitabını yazdın ya. O kitabı her gün yeniden yazanlar, tencereye taş koyup kaynatan analar. İşsiz babalar, ailesini geçindirmek için ekonomi profesörü oldu.

Paramız değer yitirdikçe ortalıkta görünmüyorsun. Dış borcumuz döviz bazında arttıkça sesin çıkmıyor. İnsanlar geçinemiyor,  açız diyor, yokluktan canına kıyıyor. Yanıt bulamıyor, çıkış yolu olarak dine sarılıyorsun. "Nas" diyorsun. "Faiz haram" diyorsun. Onunla savaşmaktan söz ediyorsun. Yıllardır ülkemizi yönetiyorsun, bütçeden en büyük rakamı borç faizi ödemelerinine ayırıyorsun. 

FAİZ GİDERLERİ

Bütçe raporlarında, faiz giderlerine ayrılan paralara bakalım. Nas'ı kim, ne zaman düşünmüş? 10 yıl önce faize 42.2 milyar TL ayrılmış. 5 yıl önce 2016'da bu rakam 52 milyar TL olmuş. Geçen yıl (2020) 133.9 milyar TL faize gitmiş. 2022 yılının bütçesini yaparken 244 milyar TL faiz gideri ayrıldı. Bütçede yüzde 13 oranında en büyük pay. Bu paraları biz ödüyoruz, vergilerimizle ödüyoruz, istemesek de ödüyoruz. 

2017 yılında başkanlık sistemine geçildikten sonra bütçeden faiz giderlerine ayrılan miktar yüzde 478.88 oranında arttı. Rakamlar ortada, "Nas"ı  düşünmüyorsun. 

Hani bir dönem 6 sıfır sildiğin/attığın TL ile bugünlerde dalga geçiyorlar. "Havaya 1 TL atıyorsun yere 75 kuruş olarak düşüyor" diyorlar. Oysa, Gezi günlerinde dolar 1.80'den 1.90 TL'ye çıkınca, "Memleketi batırdılar" diye eylemciler vatan hainliğiyle suçlandı. 

YAPMADIKLARINIZ

Yoksullukla Mücadele programına 5 milyar liralık ısınma gideri vermediniz. Çiftçilerin borçları için 10 milyar lirayı çok gördünüz. 50 bin öğretmen atamasına 7 milyar lira bulamadınız. 3600 ek göstergeyi yıllardır çıkaramadınız. Emeklilikte yaşa takılanların sesine kulak tıkadınız. Asgari ücretliyi ezdiniz. Şehit yakınları ve gazilere 5 milyar TL ek ödeneği çok gördünüz. Dar gelirliye 50 milyarlık doğalgaz, elektrik desteği vermediniz. Bebek bezi ve mama için 10 milyar lirayı aktaramadınız. Ev kadınlarına sağlık sigortası için 10 milyar lira ödenek yok dediniz. Müsilaj sorunu için 20 milyar lirayı bir araya getiremediniz. Depreme dayanıksız binaların yenilenmesini de istemediniz. 

Bir dönem Türk sözüne karşı çıktınız,  kitabımızda yok dediniz, Anayasa'dan çıkarmaya kalktınız. "Türk diye bir ırk yoktur, Arap kökümüze dönelim" diye mesajlar verdiniz. Andımıza karşı çıktınız. Devlet kurumlarından Türkiye Cumhuriyeti (TC) harflerini kaldırdınız. Atatürk'ü anma törenlerinde hasta oldunuz, yurtdışı seyahat programları yaptınız.

BU BÖYLE GİTMEZ

İnat yüzünden, dolar üç günde bir lira artıyor. Bu artık bir ekonomik kriz olmaktan çıktı, ulusal güvenlik sorununa dönüştü. Böyle gitmez. Yokluğa, yoksulluğa ve 3 rakamlı enflasyona hazırlanalım.

 Demokrasinin nimetlerinden yararlanıyorsunuz. Demokrasiyi yok ediyorsunuz. Kafanızda dini kurallarla devlet yönetimi olabilir. Çıkın ortaya açıkça söyleyin. Saflar belli olsun. Görelim kim, hangi tarafı seçecek. Mollalı, cüppeli, takkeli İran modeli mi, çağdaş, laik Cumhuriyet mi?

Elimizde bir umut olarak, sandık kaldı. Seçim. Erken seçim...

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber