Gün Haber
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Basın Emekçileri Günü kutlu olsun…
Serpil Nur Abiral
YAZARLAR
14 Ocak 2019 Pazartesi

Basın Emekçileri Günü kutlu olsun…

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü… Yani 212 sayılı yasanın kabulünün yıldönümü… Peki, bu günün çıkış sebebi ne? Şöyle bir göz atalım…

Mesleğinde Çalışanlarla İşverenler Arasındaki İlişkileri Düzenleyen 5953 Sayılı Kanun'un Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine ve Bu Kanuna Bazı Maddeler Eklenmesine Dair Kanun, Milli Birlik Komitesi'nce 4 Ocak 1961'de kabul edilir ve 10 Ocak 1961 günü Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girer. Bu yasa ile gazetecilerin bazı sosyal hakları güvence altına alınmış olur. O dönemde yaşanan "Babıâli’de Dokuz Patron Olayı" ile de Türk basın tarihine geçer. İşverenler ve çalışanlar arasında gerginliğe, gazetelerin kapanmasına ve çalışanların "Basın" adında yeni bir gazete çıkarmasına neden olan olaylar, şöyle gelişir:

10 ocak günü gazete alan okuyucular, “Gazetemizi üç gün kapatıyoruz” başlıklı yazıyla karşılaşınca şaşkınlık içinde kalırlar. Bu bildiride 9 gazete patronunun imzası bulunuyordu. Bu karar çalışanlar ve patronlar arasında ister istemez bir gerginliğe neden olur. Gazete sahiplerinin bu ortak tepkisi karşısında, çalışanlar da bir araya gelirler. İstanbul Gazeteciler Sendikası, çalışanlara ait bir ortak bildiri yayınlayarak, kapanma kararının gazete sahipleri tarafından verildiğini, diğer çalışanların ise bu durumu tasvip etmediklerini açıklarlar. Gazeteciler aynı gün, sendika önünden başlayan sessiz bir yürüyüş gerçekleştirirler. Ayrıca, sendikada gerçekleştirilen olağanüstü toplantıda, patronların üç günlük boykotu sırasında "Basın" adlı bir gazete yayınlanmasına karar verir. Bu kararla “Basın gazetesi” gazete patronlarının üç günlük boykotu sırasında düzenli olarak yayın hayatını sürdürür.

14Ocak1961'de boykot sona ererek, gazeteler yeniden yayına başladı ancak üç günde yaşanan olaylar, Türk basın tarihinde yerini alır.

O günden bu güne basın dünyasının köprülerinin altından çok sular aktı gitti. Gazeteler, yazarlar, okurlar herşey değişti… Haber değil de daha çok magazin okuyan bir kitle oluştu…

Zamanında basına sahip çıkmak için el ele veren emekçilerin bu günkü basın çalışanlara örnek olmasını dilerken, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde, gazetesine sahip çıkan, kalemini satmayan, doğruları korkusuzca halka anlatabilen, tarafsız, dürüst, çalışan çalışmayan, bu işe emek veren tüm gazeteci dostlarımın bu gününü kutluyor, ebediyete intikal etmiş dostlarımızı da rahmetle anıyorum.

Basın hürriyeti kalkarsa vicdan,eğitim, konuşma hürriyetleri de kalkar.

F.D.ROOSEVELT

Gazeteciler gördüklerini, düşündüklerini,bildiklerini samimiyetle yazmalıdırlar

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK.

Basın Ulusun  Ortak Sesidir .Bir güç, bir okul, bir yol göstericidir.

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber