Gün Haber
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bağımlılıkta bireysel terapi
İsa Altun
YAZARLAR
29 Mayıs 2019 Çarşamba

Bağımlılıkta bireysel terapi

Okuyucumuz kimyasal madde bağımlısı. Tedavi yöntemlerinden birisi olan ‘bireysel terapi’ hakkında bilgi edinmek istiyor. Bireysel terapiye ilişkin NP Amatem Bağımlılık merkezinde şu görüşlere yer veriliyor: Bağımlılık tedavisinde bireysel terapiler oldukça önemlidir.  Bağımlılık terapisinde amaçlar; •    Kişinin bağımlılığa ilişkin içgörü kazanmasına ve zarar algısı geliştirmesine yardımcı olmak,   •    Kişiyi madde kullanımına iten faktörleri tespit etmek, •    Hastanın belirlenen kişi, durum, mekân ya da tetikleyicilerden nasıl uzak duracağının gösterilmesi, •    Kişinin isteğini tanıması, fark etmesi ve istek ile baş etme yollarını öğrenmesi ve geliştirmesini sağlamak, •    Kişinin hayatını yeniden yapılandırmasına yardım etmektir. 

 Bağımlılık tedavisinde kişinin nükslere sebep olan psikolojik faktörlerle ilgili içgörü edinmesi ve olası riskli durumlarla baş edebilmesi için bireysel psikoterapiler oldukça gerekli ve etkilidir. Kişiyi madde kullanımına iten yoğun duygu durumlarının önüne geçebilmesi için sorun yaratan düşünce yapısı ve davranış örüntüleri tespit edilerek ve değerlendirilerek, hastayla birlikte bunların yerine kullanabilecek daha işlevsel tepkiler saptanmalıdır. Kişinin stresle baş etme becerilerinin geliştirilmesi ve sorun çözme becerilerinin geliştirilmesine odaklanılmalıdır. Duyguları tanıması ve duygular ile baş edebilmesi de kaymaları önlemek açısından önemlidir. O nedenle görüşmelerde duygu yönetimi üzerine de çalışılmalıdır. 

Bağımlılık tedavisinde iyileşmenin sürekliliği için motivasyonun etkin kılınması şarttır. Bu sebeple bireysel terapilerde, terapist ve hastanın işbirliği içerisinde hastanın sahip olduğu kaynaklar aktive edilerek kişinin alkol ve maddeye başvurmadan yaşamın keyfini çıkarması amaçlanır. Alkol-madde ekseni dışında yeni bir yaşam inşa etmesi, yeni uğraşlar edinmesi ve hayatını daha planlı ve programlı yaşaması üzerine görüşmelerde konuşulur. 

Bağımlılık hastalığında değişim belli basamakları takip eder.
•    Kişi alkol-madde kullanım problemi hakkında farkındalığa sahip değil ise, kullanımının kendisi için zararlı olduğunu düşünmüyorsa ilk olarak bu konuda çalışılması gerekir. Kişide zarar algısı geliştirilmeye çalışılarak ‘’farkındalık’’ geliştirmesi amaçlanır. 
•    Kişi problemi hakkında farkındalığa sahip ise bir sonraki aşama kişinin kullanımı bırakmaya karar vermesidir. Terapilerde kişinin farkındalık evresinden karar evresine geçmesi, yani farkındalığını hayatına geçirme kararını alması adına çalışılır. 
•    Kişi bu aşamada maddeyi bırakma kararını alırsa bir sonraki aşama ‘’eylem’’ aşamasıdır. Bu aşamada kişinin maddeyi bırakma kararını hayatına geçirmesi, adına atılacak adımlar hakkında çalışılır ve kişinin bu adımı atıp maddeden uzak kalmaya başlaması hedeflenir. Ne zaman, nasıl yapacak, hangi önlemleri alacak, nelere dikkat edecek, isteği nasıl fark edip nasıl baş edecek vs. gibi soruların yanıtları üzerinde düşünülür, planlar yapılır. 
•    Bir sonraki aşama ise ‘’sürdürme’’ aşamasıdır. Kişi artık maddeyi bırakmıştır. Maddesiz bir hayat inşa etme aşamasındadır. Bu aşamada kişi temiz hayatını sürdürürken olası riskler, alarmlar konusunda tetikte olunmalıdır. Kişinin zaman içinde kendisine güvenip riskli ortam ya da durumlara girmesinin önlenmesi adına ona rehberlik edilir, bu süreçte destek olunur. Zaman zaman kişinin maddeden uzak kalma motivasyonu azalabilir, bu aşamada terapistin görevi bir yandan bu durumu tahlil edip uygun şekilde müdahale etmektir. Sürdürme aşamasında kişi ortalama 1-2 sene süre ile takip edilir. Tedavi programında kalması desteklenir. 

Grup Terapisi

Grup terapileri bağımlılık tedavisinin etkinliğini arttırıcı özelliktedir. Bu terapilerde kişiler kendi sorunlarına benzer sorunları yaşayan kişileri de görmekte, karşılıklı etkileşim ve paylaşımlarla tedavi için gerekli durumları fark edebilmektedir. NPAMATEM Bağımlılık Merkezi’nde yatarak tedavisine devam eden hastalar, farklı grup terapilerine katılmaktadır. Yatan hastalar için haftanın her günü psikoeğitim ve bağımlılık grupları düzenlenmektedir. Gruplarda alkol-maddelerin etkileri, bağımlılık hastalığının ne olduğu, alkol-madde kullanımını tetikleyebilecek olası faktörlerin neler olabileceği ve bu durumlar ile nasıl baş edebileceği, isteği tanıma, fark etme ve istekle baş etme yöntemlerinin neler olduğu, hayatını yeniden nasıl yapılandırabileceği, kaymayı önleyebilmek için neler yapılabileceği üzerine konuşulmaktadır.

Gruplarda benzer problemleri yaşayan kişilerin verdiği bilgi desteği bireyler tarafından yardımcı görünür. Gruplarda bilgi ve duygusal destek paylaşılır. Gruplarda ortak tecrübe ve anlayışa sahip olunabilir. Kişiler bir taraftan sosyal ve duygusal izolasyondan kurtulup bir gruba aidiyet hissederler.

Resim Terapisi

Haftanın belli gün ve saatlerinde uzman psikolog ve ergoterapistler eşliğinde uygulanmaktadır. Terapistlerce hastalarımızın bireysel çalışmaları değerlendirilmektedir.

Spor terapisi
Haftanın belli gün ve saatlerinde spor eğitmeni eşliğinde uygulanmaktadır.
 Ebru çalışması
Haftanın belli gün ve saatlerinde uzman psikolog ve ergoterapist eşliğinde uygulanmaktadır. Terapistlerce hastalarımızın bireysel çalışmaları değerlendirilmektedir. 

Müzik Terapisi
Haftanın belli gün ve saatlerinde uzman psikolog ve alanda çalışan müzisyenler eşliğinde uygulanmaktadır. Oturum, farkında nefes çalışmasıyla sonlandırılır. 
 El sanatları çalışmaları
Haftanın belli gün ve saatlerinde uzman psikolog ve ergoterapist eşliğinde uygulanmaktadır. Terapistlerimizce hastaların bireysel çalışmaları değerlendirilmektedir 

Ahşap boyama çalışmaları
Haftanın belli gün ve saatlerinde uzman psikolog ve ergoterapist eşliğinde uygulanmaktadır. Terapistlerimizce hastalarımızın bireysel çalışmaları değerlendirilmektedir.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber