Gün Haber

Turizmde 2019'u 2023'de yakalayacağız

Turizm sektörü 2020’yi yüzde 60’ın üzerinde bir gelir kaybı ile kapatmaya hazırlanırken, yapılan araştırmalar 2019 rakamlarının en erken 2023 yılında yeniden yakalanabileceğine işaret ediyor.
ABONE OL
Abone Ol
Turizmde 2019'u 2023'de yakalayacağız
Haberler / Turizm
15 Ekim 2020 Perşembe 08:50
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Ana pazarı olan Avrupa'dan gelen karantina kararlarının ardından, 2020 sezonunu hedeflediği gibi uzatamayan turizm sektörü, 2021'e odaklandı. 2019 rakamlarına dönüşün 3 yılık zaman alması bekleniyor.

Bu yıl 15 milyar dolarlık gelir bekleyen sektörün, 2021 yılında 20 – 27 milyar dolar arasında bir gelire ulaşması, 2019 rakamları olan 34.5 milyar dolar turizm geliri ile 44.7 milyon yabancı turist sayısına ise 2023 yılında ulaşması öngörülüyor.

SALGININ SEYRİ KRİTİK

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY (Ernst & Young) tarafından turizm sektörüne yönelik hazırlanan rapora göre, 2021'deki gelişmeleri yine salgının seyri ve otellerin sezonu açma süreci belirleyecek. Rapora göre, salgının seyri mevcut şekliyle devam ettiği ve otellerin 2021 yılında haziran-temmuz aylarında aktif olarak ziyaretçi ağırlayabildiği durumda Türkiye'nin 2021 yılı turizm gelirlerinde bir önceki yıla göre yüzde 35'lik bir artış bekleniyor. Daha hızlı bir toparlanma kaydedilmesi halinde ise Türkiye'nin turizm gelirlerinin 2021'de 2020'ye göre yüzde 60 yükselmesi bekleniyor. Sektörün, otelden restoranlara ve tur organizasyonlarına kadar tüm oyuncularının son 9 yılık dönemde 15-20 milyar TL'lik bir ortalama sermaye yatırımı yaptığına işaret edilen raporda, “2019'da 16.2 milyar dolar olarak gerçekleşen sermaye yatırımlarının pandeminin etkili olduğu 2020'de 15 milyar dolar seviyesini aşmayacağı öngörülüyor” tespiti yapıldı. Rapora göre, normalleşme sürecinin başladığı haziran ayından itibaren uçuşların açılması ile gelirlerde bir toparlanma beklenirken, turizmin Türkiye'nin gayrisafi milli hasılasına doğrudan katkısının 2020 yılında 15 milyar dolar civarında gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

GELİRDE %60'LIK DÜŞÜŞ

Bu rakamlarla birlikte, gelirlerde, 2019 yılına göre yaklaşık yüzde 60'lık bir düşüş görülecek. 2021 yılında ise bu rakamın 20 – 27 milyar dolar arasında gerçekleşebileceği ifade ediliyor.

En az 20 milyon turist gelecek

Raporun sonuçlarını değerlendiren EY Türkiye Yönetici Ortaklarından, Gayrimenkul, Turizm ve İnşaat Sektör Lideri, Avukat Mehmet Küçükkaya son birkaç yıldır inişli çıkışlı bir seyir izleyen turizm sektörünün krizlere dayanıklı halinin, salgın sürecinde sektör oyuncularına avantaj yarattığını aktardı. “Türkiye'nin bu gibi durumlarla daha önce karşılaşmış olmasının sektörde çeviklik oluşturduğunu ve bu durumun Covid-19 krizinde bir avantaj yarattığını görüyoruz” diye konuşan Küçükkaya, “2021 yılında Türkiye'ye 20-24 milyon arasında turist geleceği beklentisi içindeyiz” dedi.

Sayime BAŞÇI (Sözcü)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR

 taş
 16 Ekim 2020 Cuma 08:38
Bu Dünya'da sorun bitmez,etrafımıza bir bakın Ortadoğu,Afrika güneyi,Akdeniz,Balkanlar,Kafkasya her taraf çatışma halinde buralarda bu sorunlar uzun yıllar süreceğine göre,birde bunlara terörizm veya iç karışıklıkları ekleyin turist zaman zaman bu sebeplerle gelemiyor.Demek ki cari açığı sadece turizm gelirleriyle kapatmaya çalışma düşüncesinden vazgeçmemiz gerek.Katma değeri yüksek üretim alanlarına yönelmemiz lazım,hattta bu üretimlerin bir bölgede değil ülke geneline yayılması planlanmalı ki göç hareketleri durdurulsun.Diyebilirsiniz ki özel sektör bazı bölgelere gitmiyor,iyide devlet zaten bunun için var, o bölgelere direk yatırımı devlet yapacak,böylelikle bölgeler arası denge sağlamış olacak.Dolaysıyla koca koca kentler büyük köy haline dönüşmeyecek,Önemli olan vatandaşın doğduğu yerde doymasını sağlamak.

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber