Gün Haber

Sagalassos'un tarihi İstanbul'da sergilenecek

BURDUR'un Ağlasun ilçesi sınırları içerisinde yer alan Sagalassos Antik Kenti ve Pisidia bölgesinin tarihi, İstanbul'da düzenlenecek Bir Zamanlar Toroslar'da Sagalassos sergisiyle ziyaretçilerle buluşturulacak.
ABONE OL
Abone Ol
Sagalassos'un tarihi İstanbul'da sergilenecek
Haberler / BURDUR
26 Kasım 2019 Salı 11:33
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Bir Zamanlar Toroslar'da: Sagalassos sergisi Yapı Kredi Kültür Sanat'ın İstanbul Beyoğlu'nda bulunan binasında düzenlenecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Belçika KU Leuven Üniversitesi'nin desteklediği Sagalassos Arkeolojik Araştırma Projesi işbirliğiyle hazırlanan serginin açılışına Burdur Valisi Hasan Şıldak da katılacak. Burdur Arkeoloji Müzesi'nden götürülen 368 eserin yer aldığı sergi 26 Kasım 2019- 28 Mayıs 2020 tarihleri arasında Yapı Kredi Kültür Sanat'ta ziyaret edilebilecek. Akdeniz'in en iyi korunmuş antik kentlerinden biri olan Sagalassos, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alıyor.

Bir Zamanlar Toroslar'da: Sagalassos sergisinde, prehistorik çağlarda Anadolu'da yaşadığı kanıtlanan ve Burdur yöresinde kalıntılarına rastlanan mamut kemiklerinden, Roma imparatorları Marcus Aurelius ve Hadrian'ın anıtsal boyuttaki heykellerine kadar çok sayıda ve farklı türde tarihi eser yer alıyor. Antik Sagalassos sakinlerinin gündelik ve sosyal yaşamlarını, inanç ritüellerini yansıtan pişmiş toprak figürinler, tanrı, tanrıça ve kahraman heykelleri, Büyük İskender heykelciği, taş aletler, süs eşyaları, pişirme ve yemek kapları başta olmak üzere Sagalassos ve Pisidia bölgesinin farklı dönemlerine tarihlenen ve geçmişe ışık tutan eserler görülebilecek.

Sagalassos Roma İmparatorluk Hamamı kazılarında açığa çıkarılan İmparator Marcus Aurelius heykeli, müze girişinde ziyaretçileri karşılayacak. Orijinali yaklaşık 5 metre yüksekliğinde olan heykelin beyaz mermerden yontulmuş başı, kolları ve bacakları sergiye götürüldü. Restorasyonu 2010 yılında tamamlanan Sagalassos Antoninler Çeşmesi, Marcus Aurelius tarafından yaptırılmıştı. Sergide, Sagalassos'a Pisidia'nın birinci kenti unvanını veren İmparator Hadrian heykeline ait baş da görülebilecek. İmparator Hadrian ve Marcus Aurelius, Roma'nın 5 iyi imparatoru arasında yer alıyor.

Sagalassos kazılarında ele geçen MS 3'üncü yüzyıla tarihlenen Romalı bir erkek ve 11'inci yüzyıla tarihlenen Bizanslı bir kadının kafatası, uzmanlar tarafından yeniden yüzlendirme tekniğiyle orijinaline yakın görünümlerine kavuşturuldu. Gerçek isimleri bilinmeyen Pisidialılara araştırma ekibi tarafından 'Rhodon' ve 'Eirènè' isimleri verildi. Sergiye götürülen Rhodon ve Eirènè büstleriyle, ziyaretçiler antik Pisidialılarla tanışma fırsatı yakalayacak.

Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber