Gün Haber

Prof. Dr. Erbaş: Dünyada açlık artıyor

AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erbaş, pandeminin dünyada açlık çeken insan sayısını daha da artırdığını söyledi.
ABONE OL
Abone Ol
Prof. Dr. Erbaş: Dünyada açlık artıyor
Haberler / KAMPÜS
18 Ekim 2021 Pazartesi 14:27
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

AÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği tarafından 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla 'Açlığın Önlenmesi ve Gıda Güvencesinin Sağlanması' konulu çevrimiçi bir konferans gerçekleştirildi. Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erbaş, MS Teams programı üzerinden gerçekleştirdiği konferansta, açlığın nedenleri, dünyadaki açlık durumu, gıda güvencesini sağlamanın yolları, Covid-19 pandemisinin açlık ve gıda durumuna etkisi konularını aktardı.

AÇLIK ÇEKEN İNSAN SAYISI ARTIYOR

Prof. Dr. Mustafa Erbaş, gıda güvencesini, insanların aktif ve sağlıklı bir hayat geçirebilmeleri için ihtiyaç duydukları gıdayı her zaman bulabilecek ve satın alabilecek durumda olmaları hali olarak tanımladı. Dünyadaki mevcut açlık durumunu paylaşan Prof. Dr. Erbaş, Dünya Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO) 2021 raporuna göre bugün dünya nüfusunun yüzde 9.2'sinin fiziksel olarak açlık çektiğini söyledi.

PANDEMİ AÇLIKLA MÜCADELEYİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Prof. Dr. Erbaş, açlık çeken insan sayısının 2020 yılında 650 milyon iken 2021 yılında 768 milyona çıktığını belirterek, geçen yıla göre 118 milyon artış göstermesinde Covid-19 pandemisinin de etkili olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Erbaş, “Pandemi öncesi dönemde yıllık artış 10 milyon civarındaydı. Pandemi döneminde ise son 5 yılda yaşanan artış toplamından daha fazla artış yaşandı. Dünyada 2.37 milyar insan güvenli ve besleyici gıdaya düzenli olarak ulaşamıyor. Yetersiz beslenme nedeniyle 5 yaşın altında 150 milyon kadar çocuk boy kısalığı yaşarken öte yandan dünyada 1 milyon obez kişi bulunuyor" şeklinde konuştu.

GIDA ÜRETİMİ STRATEJİKTİR

Açlık ve gıda güvencesizliğinin coğrafya iklim, politik istikrarsızlık, nüfus, mülkiyetsizlik, teknoloji, eğitimsizlik, gıda fiyatları, işsizlik, yoksulluk gibi çeşitli nedenleri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Erbaş, bu konulara çözüm bulunamaz ve gıda güvencesi sağlanamazsa göç, toplumsal kargaşa, hastalıklar, toplu ölümler, savaşlar yaşanabileceğini belirtti. Prof. Dr. Erbaş, konferansını gıda üretiminin her şeyden daha önemli ve stratejik olduğunu söyleyerek tamamladı.

AKDENIZ UNIVERSITESI (AU) MUHENDISLIK FAKULTESI GIDA MUHENDISLIGI BOLUM BASKANI PROF. DR. MUSTAFA ERBAS, PANDEMININ DUNYADA ACLIK CEKEN INSAN SAYISINI DAHA DA ARTIRDIGINI SOYLEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA, (DHA) 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber