Gün Haber

PCR Testi Nedir?

PCR testi, son yıllarda dünyayı oldukça olumsuz yönde etkileyen koronavirüs salgınının yayılması ile en çok merak edilen kavramlardan biri arasında yerini almıştır.
ABONE OL
Abone Ol
PCR Testi Nedir?
Haberler / Sağlık
6 Ocak 2022 Perşembe 11:11
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Koronavirüs ile mücadele sırasında en etkili önlemlerden birisi sıklıkla PCR testi yapılmasıdır. Bu süreçte PCR testinin doğruluğu oldukça önemlidir. Bu testler çok yüksek oranda doğru teşhisi sağlamaktadır, bu konuda PCR testinin en etkili yöntem olduğunu söylemek mümkündür.

Aşılama sonrasında aşı olmayan kişiler için PCR testi zorunluluğu getirilmiştir. Okullar, iş yerleri, sanatsal etkinlik alanları, eğlence mekanları, otobüsler ve daha birçok kalabalık kapalı ortama giriş yapıldığında aşılı değilseniz PCR testi sonucunu göstermeniz gerekmektedir. Bu zorunluluktan ötürü PCR yaptırmak zorunda kalan birçok kişinin aklında testin nasıl yapıldığı ve ne olduğu ile ilgili çokça soru bulunmaktadır.

PCR testi sayesinde başta koronavirüs ve HIV olmak üzere cinsel yolla veya başka şekillerde yayılabilen çeşitli bulaşıcı hastalıklar en etkili şekilde teşhis edilebilmektedir. Bu yöntem ile vücuttaki bakteriler için oldukça kolay bir şekilde tanı koyulabilmektedir. Bunun yanı sıra genetik hastalıklar, DNA testi, DNA analizi ve parmak izi bulma konusundaki faydaları sebebiyle adli tıp araştırmaları, kanser ile ilgili bilimsel araştırmalar ve çeşitli gen araştırmalarında da kullanılmaktadır. Oldukça geniş bir kullanım alanına sahip bu yöntem, koronavirüs tespitinde en etkili yol olduğu için son yıllarda daha yoğun şekilde kullanılmaya başlanmıştır.

Nasıl Yapılır?

PCR testinin nasıl yapıldığı da sıkça sorulan sorular arasında yer almaktadır. PCR testinin aşamaları;

  • Burundan veya boğazın uç kısmından pamuklu bir çubuk aracılığıyla örnek alınması,
  • Alınan örneğin başka hiçbir yere değdirilmeden steril bir kaba koyulması,
  • Numunenin laboratuvarda bulunan test kartuşuna aktarılması,
  • Sonuç alabilmek için sürüntünün yüksek ısılı bir sıvı içerisine yerleştirilmesi ve RNA’nın açığa çıkarılması,
  • Reaksiyon tüpüne koyuduktan sonra tanı koyulması ve sonuç aşamasına gelinmesi şeklindedir.

Testte örnek alma işlemi oldukça kısa sürede halledilmektedir. Sonuçların laboratuvardan dönmesi ise yapılan teste göre değişim göstermektedir. Klasik testlerde bir gecikme yaşanmadığı müddetçe ortalama iki veya üç saat içerisinde sonuç alabilmek mümkündür. Hızlı tanı testi yaptıran kişiler test sonuçlarına 15-60 dakika arası bir süre içerisinde ulaşabilirler. Bu süreler ortalama olup teknik bir aksaklık yaşanmadığı müddetçe geçerlidir.

Nerede Yapılır?

Koronavirüs önlemleri kapsamında aşı yaptırmayan kişilerin PCR testi sonucu göstermesi zorunlu hale getirilmiştir. PCR testi oldukça etkili bir teşhis yöntemi olduğundan ötürü dünyada çoğu ülke tarafından tercih edilmektedir, belirli zorunluluklar getirildiğinde de aşının muadili olarak PCR testi sonucundan yararlanılmaktadır. Bu sebepten ötürü birçok kişi PCR testini nerede yaptırabileceğini merak etmektedir.

PCR testi sonucunuzun geçerli olması için bakanlık tarafından tescillenmiş olması mecburidir, aksi takdirde birçok mekan ve kuruluş tarafından testiniz kabul edilmemektedir. PCR testini Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış sağlık kuruluşlarında kısa süre içerisinde yaptırabilirsiniz. Devlet hastaneleri, özel hastaneler ve bazı klinikler olmak üzere çeşitli sağlık kuruluşlarına giderek PCR testini yaptırmanız mümkündür. Testinizin sonuçları yine Sağlık Bakanlığı tarafından tescillenmiş laboratuvarlarca belirlenmektedir. Bu sayede hem her yerde geçerli hem de kesin sonuç alabileceğiniz güvenilir yerlerde testinizi yaptırabilirsiniz.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber