Gün Haber

Öğrencilere organ bağışının önemi anlatıldı

AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Hastanesi Organ Nakli Merkezini ziyaret eden öğrencilerine organ bağışının önemi anlatıldı.
ABONE OL
Abone Ol
Öğrencilere organ bağışının önemi anlatıldı
Haberler / KAMPÜS
19 Aralık 2019 Perşembe 13:36
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

AÜ Hastanesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi Koordinasyon Birim Sorumlusu Öğretim Görevlisi Nilgün Bilal, hastane konferans salonunda özel bir okulun öğrencilerine organ bağışının önemi hakkında konferans verdi. Tedavisi yalnızca organ ve doku nakliyle mümkün olan hastaların, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu ifade eden Nilgün Bilal, organ naklini, vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı vericiden veya kadavradan alınan, aynı görevi üslenecek bir organın hastaya nakledilmesi işlemi olarak tanımladı.

SERBEST İRADEYLE BAĞIŞ

Kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesinin ise organ bağışı olduğunu ifade eden Bilal, "2238 sayılı yasaya göre 18 yaş ve üzeri akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışı yapabilir ve organ bağışı kartı sahibi olabilir" dedi.

HER BAĞIŞ YENİ BİR HAYATTIR

Türkiye'nin organ nakli faaliyetleri için yeterli donanıma, deneyimli nakil ekiplere ve nakil merkezlerine sahip olduğunu vurgulayan Nilgün Bilal, aşılması gereken en önemli sorun kadavra bağış oranındaki yetersizlik olduğuna işaret etti. "Her bağış yeni bir hayattır" diyen Bilal, "Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ naklinin caiz olduğunu bildirmiş ve organ bağışını, insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlanmıştır. Ülkemizde organ olarak böbrek, deri, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve incebağırsak, doku olarak da yüz, rahim, kol, kemik, kemik iliği, kornea ve kalp kapağı nakilleri yapılmaktadır" diye konuştu.

İKİ TANIK HUZURUNDA BAĞIŞ

Organ bağışı yapmak isteyen vatandaşların İl Sağlık Müdürlüklerinin yanı sıra hastaneler ve organ nakli yapan merkezlere başvurabileceğini kaydeden Nilgün Bilal, "Organ bağışı yapmak isteyen kişiler, belirtilen yerlere başvuru yapıp, iki tanık huzurunda form imzalayarak organ bağışı kartına sahip olabilir. Organ bağışı kartını alan kişinin, bağış kartını her zaman üzerinde taşıması gerekmektedir" dedi. Konferansın sonunda Bilal, öğrencilerin sorularını da cevapladı.

AKDENIZ UNIVERSITESI (AU) HASTANESI ORGAN NAKLI MERKEZINI ZIYARET EDEN OGRENCILERINE ORGAN BAGISININ ONEMI ANLATILDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA) 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber