Gün Haber

Motokuryeler sorunlarını anlattı

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Akdeniz Motosikletli Kuryeler Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir ve heyetini ağırladı.
ABONE OL
Abone Ol
Motokuryeler sorunlarını anlattı
Haberler / Antalya
20 Eylül 2021 Pazartesi 13:37
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Antalya'da motokurye olarak çalışacak eleman bulunmamasından dolayı özellikle yeme içme sektöründen büyük talep aldıklarını ifade eden Başkan Çetin, “Sektör temsilcileri son zamanlarda özellikle motokurye ve teslimat personelini bulma konusunda büyük bir arayış içerisinde. Bu konuda ilerleyen günlerde hem sizin federasyonunuzu hem de sektör temsilcilerini bir araya getirerek ortak bir çalışma yapabiliriz. Böylelikle sektörün sizden, sizin de sektör temsilcileriniz karşılıklı olarak görüşülerek bir sonuç alınacaktır" ifadelerini kullandı.

MESLEK LİSESİ MEZUNLARINA AYRICALIK

Şu anda iş dünyasının en büyük problemlerinden birinin kalifiye eleman olduğunu ifade eden Çetin, “Ülkemizde üniversite mezunu işsizlik çok üst seviyelerde. Ancak diğer tarafta neredeyse her sektörde kalifiye meslek lisesi mezunu personel arayışı var. İş dünyası olarak meslek lisesi mezunlarının mezun oldukları sektörlerde çalışmaları durumunda başlangıçta asgari ücretin yüzde 20 fazlasını vermeye hazır olduğumuzu uzun yıllardır dile getiriyorum. Meslek lisesinden mezun olan gençlerimizin sektörlerinde çalışmaya teşvik olması için iş dünyası üzerimize düşeni yapmaya hazırız" ifadelerini kullandı.

PANDEMİ İLE KURYELERİN ÖNEMİ ANLAŞILDI

Pandemi ile birlikte alışveriş alışkanlıklarının değişik gösterdiğini ve dijital ekonominin çok farklı bir noktaya geldiğini ifade eden Çetin, “Bugün artık kurye ve teslimat görevlilerinin ne kadar aranılan bir eleman olduğu anlaşıldı. Pandemi döneminde bir anda artan paket servis hizmetleri artık insanların ilk tercihine dönüşmüş durumda. Küçük esnaf daha önce büyük zincir marketleri şikayet ediyordu. Bugün de büyük marketler e-ticaret siteleri üzerinden paket ile yollayan firmaları şikayet etmeye başladı. Büyük zincirler de bu dönemde çok hızlı evrilerek paket servisi hizmeti vermeye başladı. Her sektör artık kurye ve teslimat görevlisi ile anlaşma yapıyor. Pandemi kuryelerin değerini göz önüne çıkardı" şeklinde konuştu.

MOTOKURYELİK TEHLİKELİ MESLEK GRUBUNA ALINMALI

Motokuryelik mesleğinin tehlikeli meslekler grubuna alınması gerektiğini de ifade eden Başkan Çetin, “Kuryeler ayrı bir plaka ile işlerini yapmalı. Mesleki Yeterlilik Belgesi mecbur tutulmalı. Çok fazla kayıtdışı çalışan kurye bulunuyor. İlk olarak bu belgelerin zorunlu kılınması ve farklı bir plaka uygulamasıyla bu sorunun önüne geçilebilir. Ayrıca sektörde çalışan personele iletişim ve diksiyon gibi eğitimler verilerek bu konuda gelişimleri sağlanmalı" dedi.

SİSTEM BİZİ KURAL İHLALİNE ZORLUYOR

Motokuryeliğin vasıfsız herkesin yapabileceği bir iş olarak görülmesinden şikayetçi olduklarını ifade eden Nihat Özdemir ise sektörde çalışanların çok büyük zorluklar ile mücadele ettiğini ifade etti. Özellikle yüksek mesai saatlerinden şikayet eden Özdemir, “Çalışma saatleri 12 ile 14 saat arasında oluyor. Çalıştığımız süre boyunca sürekli motor üzerinde ve trafikte zamanla yarışıyoruz. Siparişin hızlı teslim edilmesi ve şikayet almamak için çalıştığımız sistem bizi kural ihlaline zorluyor. Bir sipariş 25 dakikada hazırlanıyor. 10 kilometre mesafeye 5 dakikada teslim edilsin isteniyor. Bunun gibi daha pek çok örnek var" ifadelerini kullandı.

EKİPMANLAR CANIMIZI TEHLİKEYE SOKUYOR

Sektörün büyük sıkıntılarından birinin de ekipman problemi olduğunu söyleyen Özdemir, “Bizler motor üzerinde canlarımızı taşıyoruz. Ancak bazı firmalar bizlere verdikleri motorların bakımlarını yapmıyor. Kask vermiyor. Koruyucu vermiyor. 'Bu şartlar altında çalışırsan çalışırsın' diyor. Bu işe ihtiyacı olan arkadaşlarımız da mecburen sesini çıkaramıyor. Paket servisi yapan kurye arkadaşların motorlarının denetlemelerinin sık sık yapılması gerekiyor. Birçok kaza atlatan ya da hayatını kaybeden arkadaşlarımız oluyor" şeklinde konuştu.

ÇALIŞMADIĞIMIZ GÜN PARA KAZANAMIYORUZ

Birçok motokuryenin günlük yevmiye ile çalıştığını söyleyen Özdemir, “İnanın izin günümüz olamıyor neredeyse. Çalışmadığımız gün para kazanamıyoruz. Bu yüzden arkadaşlarımız yerel firmalarla çalışmak yerine ulusal firmalarda bu işi yapmak istiyor. Ulusal firmalar size istirahat saatinizi veriyor. İzninizi veriyor. Çalışma saatlerini belli bir düzende tutuyor. Ancak yerel firmalar sizi paket olmadığı zaman bile başka bir iş için kullanmaya çalışıyor. Nasıl bir aşçıya paket teslim et diyemiyorsan bize de bu zamanlarda farklı işler verilmemeli" dedi.

ANTALYA TICARET VE SANAYI ODASI (ATSO) YONETIM KURULU BASKANI DAVUT CETIN, AKDENIZ MOTOSIKLETLI KURYELER FEDERASYONU BASKANI NIHAT OZDEMIR VE HEYETINI AGIRLADI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA, (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber