Gün Haber

Küçük balıkların kılçığıyla tüketilmesini tavsiye etti

YAŞAR Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ezgi Eylem Fadıloğlu, sardalye, hamsi gibi küçük balıklar kılçıklarıyla birlikte yenildiğinde süt ürünleri gibi kalsiyum almaya yardımcı olduğunu, kemik gelişiminde fayda sağladığını söyledi.
ABONE OL
Abone Ol
Küçük balıkların kılçığıyla tüketilmesini tavsiye etti
Haberler / Sağlık
30 Ağustos 2019 Cuma 10:11
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Av yasağının 1 Eylül tarihinde kalkmasıyla çeşit çeşit balıklar, tezgahlardaki yerini almaya başlayacak. Haftada en az iki kere tüketilmesi gereken balığın Türkiye'de kişi başına yıllık 7.6 kilogram tüketim ile sınırlı olduğunu belirten Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ezgi Eylem Fadıloğlu, daha çok tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Balığın eşsiz faydaları olduğunu vurgulayan Dr. Ezgi Eylem Fadıloğlu, "Balık eti yüzde 15-25 değerleri arasında protein içerir. Bu proteinler, vücuttaki dokuların korunması ve gelişmesi için gerekli olan bütün esansiyel aminoasitleri içerirler. Düşük yağ içeriği nedeniyle zayıflama diyetlerinin vazgeçilmezlerinden biridir ve kilonun sağlıklı düzeylerde tutulmasına yardımcı olur. Balık; fosfor, iyot, demir, kalsiyum gibi madensel tuzlar ve A, D, K, B grubu vitaminler bakımından da iyi bir kaynaktır. İyot, çocukların zeka gelişiminde önemli bir rol oynarken A vitamini bağışıklık sisteminin ve gözlerin görme özelliğinin güçlenmesine, hastalıklara karşı direncin artmasına, D vitamini kemiğin gelişmesine, içerdiği demir kan yapımına, fosfor dokuların iyileşmesine, cildin parlak, saçların canlı olmasına yardımcı olur" dedi.

YASAR UNIVERSITESI GASTRONOMI VE MUTFAK SANATLARI BOLUMU DR. OGRETIM UYESI EZGI EYLEM FADILOGLU, SARDALYE, HAMSI GIBI KUCUK BALIKLAR KILCIKLARIYLA BIRLIKTE YENILDIGINDE SUT URUNLERI GIBI KALSIYUM ALMAYA YARDIMCI OLDUGUNU, KEMIK GELISIMINDE FAYDA SAGLADIGINI SOYLEDI.(FOTO:IZMIR DHA)

D VİTAMİNİNİ İHTİYACINI KARŞILIYOR

Özellikle güneşten yararlanmanın az olduğu kış mevsiminde kemik ve diş sağlığında önemli yeri olan D vitamininin karşılanmasında balık tüketiminin önemine dikkat çeken Fadıloğlu, "Sardalye, hamsi gibi küçük balıklar kılçıklarıyla birlikte yenildiğinde süt ürünleri gibi kalsiyum almanıza da yardımcı olur ve kemik gelişiminde fayda sağlar. Balıkta, diğer hayvansal kaynaklı besinlerin aksine doymuş yağ yerine, doymamış yağ asitleri mevcuttur. Omega-3 vücudun üretemediği ve en fazla balıkta bulunan son derece faydalı bir yağ asididir. Omega- 3 yağ asitleri kötü kolesterolü düşürürken, iyi kolesterolü yükseltir. Kalbi koruyan omega-3 yağ asidi, kalp damar hastalıklarına karşı da koruma sağlar" diye konuştu.

YASAR UNIVERSITESI GASTRONOMI VE MUTFAK SANATLARI BOLUMU DR. OGRETIM UYESI EZGI EYLEM FADILOGLU, SARDALYE, HAMSI GIBI KUCUK BALIKLAR KILCIKLARIYLA BIRLIKTE YENILDIGINDE SUT URUNLERI GIBI KALSIYUM ALMAYA YARDIMCI OLDUGUNU, KEMIK GELISIMINDE FAYDA SAGLADIGINI SOYLEDI.(FOTO:IZMIR DHA)

NASIL TÜKETİLMELİ

Balığın kızartılmasının kanserojen maddelerin oluşumuna ve besin değerinde azalmaya neden olduğunu ifade eden Fadıloğlu, "Mümkün olduğunca ızgara, buğulama ve haşlama yöntemleri tercih edilmeli. Çiğ ya da az pişmiş deniz ürünleri mikrobiyal açıdan risk taşıdıklarından tercih edilmemeli. Mümkün olduğunca her balık bol bulunduğu mevsimde tüketilmeli. Taze balıklar oda ısısında fazla bekletilmemeli, pulları ve içi temizlendikten sonra buzdolabına konulmalı. Bu şekilde buzdolabında 1-2 gün bekletebilir. Dondurucuda ise 3-6 ay kadar saklanabilir" dedi.

YASAR UNIVERSITESI GASTRONOMI VE MUTFAK SANATLARI BOLUMU DR. OGRETIM UYESI EZGI EYLEM FADILOGLU, SARDALYE, HAMSI GIBI KUCUK BALIKLAR KILCIKLARIYLA BIRLIKTE YENILDIGINDE SUT URUNLERI GIBI KALSIYUM ALMAYA YARDIMCI OLDUGUNU, KEMIK GELISIMINDE FAYDA SAGLADIGINI SOYLEDI.(FOTO:IZMIR DHA)

BALIĞIN TAZELİĞİ NASIL ANLAŞILIR

Taze balık kokusuzdur, bayatladıkça asidik koku yayılır. Balığın pullarına el sürüldüğünde kolayca ele gelmemesi, dökülmemesi gerekir. Taze balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olur. Tazeliğini yitirdikçe gözler buğulanmaya başlar ve içeri çöker. Solungaçları canlı kırmızıdır. Balığın derisi gergin olmalı, balığa parmakla dokununca meydana gelen çukurluk anında düzelmelidir. Bayat balıkta bu iz kalır.


YASAR UNIVERSITESI GASTRONOMI VE MUTFAK SANATLARI BOLUMU DR. OGRETIM UYESI EZGI EYLEM FADILOGLU, SARDALYE, HAMSI GIBI KUCUK BALIKLAR KILCIKLARIYLA BIRLIKTE YENILDIGINDE SUT URUNLERI GIBI KALSIYUM ALMAYA YARDIMCI OLDUGUNU, KEMIK GELISIMINDE FAYDA SAGLADIGINI SOYLEDI.(FOTO:IZMIR DHA)
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber