Gün Haber

Kırtasiye esnafımıza özel olarak destek verilmeli

ANTALYA Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, 2020 - 2021 Eğitim ve Öğretim Yılı'nda okul öncesi öğrencileri ile 1.'nci sınıf öğrencileri dışında uzaktan eğitim yapılması nedeniyle esnaf ve sanatkarların iş yapamadığını söyledi.
ABONE OL
Abone Ol
Kırtasiye esnafımıza özel olarak destek verilmeli
Haberler / Antalya
25 Eylül 2020 Cuma 15:44
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Koronavirüs tedbirleri kapsamında okulların Mart ayından beri kapalı olduğunu ve 2020 - 2021 Eğitim-Öğretim yılının yüz yüze eğitimin tüm sınıflar için başlamadığını belirten AESOB Başkanı Adlıhan Dere, kantinci, servisçi, kırtasiyeci esnafı başta olmak üzere dolaylı olarak bir çok esnaf ve sanatkarın iş yokluğundan zor günler geçirdiğini söyledi. Eğitim ile ilgili iş yapan esnafın 6 aydır okulların kapalı olması ve uzaktan eğitim nedeniyle zor durumda olduğunu aktaran AESOB Başkanı Adlıhan Dere şöyle konuştu:

"Pandemide eğitim-öğretime ara verilmesi nedeniyle 6 aydır iş yapamayan kantinci esnafımız birikmiş ev kirasını, vergi ve işçi ücretlerini, Bağ-Kur, SGK ve diğer borçlarını ödeyemez duruma geldi. Kantinci esnafımızın mağduriyeti göz önünde bulundurularak ekmek teknelerinin korunması için desteklenmeleri şart oldu. Mart ayından bu yana hiçbir geliri olmayan kantinci esnafımız evine ekmek götüremiyor. Tüm iş kolları pandemi sürecinden olumsuz etkilenirken kantinci esnafımız Mart ayından bu yana hiçbir şekilde iş yapamayan bir kesimi oluşturuyor. Aileleri ve yanlarında çalışanlarıyla birlikte geniş bir kitleyi oluşturan kantinci esnafımız mutlaka desteklenmeli."

ANAYASA 173, ESNAF İLE İLGİLİ

Esnafın 1 yıllık SGK pirimlerinin alınmaması gerektiğini, nakdi desteğin yapılması gerektiğini belirten Başkan Dere, Anayasa'nın 173.'ncü maddesinde, 'Devlet, esnaf ve sanatkarı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır' dediğini hatırlattı. AESOB Başkanı Dere, "Zor durumda olan esnaf ve sanatkarlarımızın ayakta kalabilmeleri için koruyucu desteklerin hızlı bir şekilde alınması gerekli. Yine, kırtasiyeci, okul formacı esnafımız iş yapamaz duruma geldi. Her yıl Eylül ayında öğrencilerin okula başlamasıyla yapılan okul alışverişleri bu yıl yapılamadı. Pandemi gölgesinde başlayan yeni eğitim-öğretim sezonu piyasada beklenen hareketlilik yaşanmadı. Aylardır iş yapamayan kırtasiyeci esnafımız maddi imkansızlıklar nedeniyle ne yapacağını bilemez durumdalar" dedi.

KANTİNLER KAPALI, SERVİSÇİLER PERİŞAN

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan gelen resmi yazı kapsamında kantinlerin pandemi sürecinde kapalı olacağını ve herhangi bir ceza yaptırımı olmaksızın kira sözleşmelerinin karşılıklı olarak feshedilebileceğini aktaran AESOB Başkanı Adlıhan Dere, okulların çoğunlukla uzaktan eğitime başlaması nedeniyle servis araçlarının çalışmadığını, servisçi esnafının zarar ettiğini söyledi. Başkan Dere, "Servisçi esnafı 6 aydır kontak açmıyor. Servisçi esnafımızın çalışmadıkları sürede trafik sigortası, plaka vergisi ve araç muayene ücretleri dondurulmalıdır" önerisinde bulundu. Dere, acil yapılması gereken yıl sonuna kadar mevcut borçların yeniden ertelenmesi ve esnafın rahat nefes almasının sağlanmasını istedi.

ANTALYA, (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
TÜRKİYE ANTALYA BURDUR ISPARTA SİYASET TURİZM YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ RESMİ REKLAMLAR KAMPÜS SPOR GÜN'ÜN ÜRÜNÜ SAĞLIK EKONOMİ DÜNYA
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Gün Haber